De Ultieme Vergelijking: Enphase vs. SolarEdge (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak vragen over zonnepanelen. Eén van de belangrijkste onderdelen van een zonnepanelensysteem is de omvormer. In dit artikel vergelijk ik twee populaire omvormers: Enphase en SolarEdge. Door de belangrijkste eigenschappen van beide omvormers te vergelijken, kun je de juiste keuze maken voor jouw zonnepanelensysteem.

Key takeaways

 1. Enphase en SolarEdge zijn beide goede omvormers voor zonnepanelensystemen, maar verschillen in hun benadering: micro-omvormers versus optimizers.
 2. Enphase heeft over het algemeen hogere efficiëntie, betrouwbaarheid en flexibiliteit, maar is duurder dan SolarEdge.
 3. Het is belangrijk om de eigenschappen van beide omvormers te vergelijken en te kijken welke omvormer het beste past bij jouw zonnepanelensysteem en toekomstige behoeften.

Wat zijn Enphase en SolarEdge?

Een omvormer is het apparaat dat gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huis. Een goede omvormer is essentieel voor de prestaties en de levensduur van een zonnepanelensysteem. Enphase en SolarEdge zijn beide omvormers die speciaal zijn ontwikkeld voor zonnepanelensystemen.

Enphase is een Amerikaans bedrijf dat in 2006 is opgericht. Het heeft een micro-omvormer ontwikkeld die direct onder elk zonnepaneel kan worden gemonteerd. Dit heeft als voordeel dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden gemonitord en geoptimaliseerd, wat leidt tot hogere opbrengsten en een hogere betrouwbaarheid van het systeem. Enphase heeft ook een eigen monitoringssysteem ontwikkeld, Enlighten genaamd, dat realtime informatie geeft over de prestaties van elk paneel.

SolarEdge is een Israëlisch bedrijf dat in 2006 is opgericht. Het heeft een omvormer ontwikkeld die op de muur wordt gemonteerd en werkt met een optimizer op elk paneel. Dit heeft als voordeel dat de optimizer de opbrengst van elk paneel kan optimaliseren, maar het heeft als nadeel dat er extra bekabeling nodig is tussen de panelen en de omvormer. SolarEdge heeft ook een eigen monitoringssysteem ontwikkeld, genaamd SolarEdge Monitoring Portal, dat informatie geeft over de prestaties van het systeem.

Prijs en kosten

De prijs van een zonnepanelensysteem hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal panelen, het vermogen van de panelen en de omvormer. Over het algemeen is Enphase iets duurder dan SolarEdge. Dit komt omdat er meer omvormers nodig zijn voor een systeem met Enphase. Bovendien zijn de micro-omvormers van Enphase duurder dan de optimizers van SolarEdge. Echter, het verschil in prijs wordt deels gecompenseerd door de hogere opbrengsten van een systeem met Enphase.

Efficiëntie

De efficiëntie van een omvormer is belangrijk omdat het bepaalt hoeveel van de opgewekte zonne-energie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Beide omvormers hebben een hoge efficiëntie, maar Enphase heeft over het algemeen een hogere efficiëntie dan SolarEdge. Dit komt doordat er minder verlies optreden in een systeem met micro-omvormers dan in een systeem met optimizers. Bovendien kunnen de micro-omvormers van Enphase zich aanpassen aan de omstandigheden, waardoor ze efficiënter werken dan de optimizers van SolarEdge.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van een omvormer is belangrijk omdat het bepaalt hoe vaak er storingen optreden en hoe lang de omvormer meegaat. Beide omvormers hebben een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid, maar Enphase heeft over het algemeen een hogere betrouwbaarheid dan SolarEdge. Dit komt doordat er minder onderdelen nodig zijn in een systeem met micro-omvormers dan in een systeem met optimizers. Bovendien hebben de micro-omvormers van Enphase een langere garantieperiode dan de optimizers van SolarEdge.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van een omvormer is belangrijk omdat het bepaalt hoe gemakkelijk de omvormer kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Beide omvormers zijn flexibel, maar Enphase heeft over het algemeen meer flexibiliteit dan SolarEdge. Dit komt doordat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden gemonitord en geoptimaliseerd met micro-omvormers van Enphase. Hierdoor kan het systeem gemakkelijk worden aangepast aan veranderende omstandigheden, zoals schaduwval of verschillende paneeloriëntaties.

Monitoring en controle

Monitoring en controle zijn belangrijk omdat het bepaalt hoe goed de prestaties van het zonnepanelensysteem kunnen worden gecontroleerd en geoptimaliseerd. Beide omvormers hebben een eigen monitoringssysteem, maar Enphase heeft over het algemeen een geavanceerder en gebruiksvriendelijker monitoringssysteem dan SolarEdge. Het Enlighten monitoringssysteem van Enphase geeft realtime informatie over de prestaties van elk paneel, terwijl het SolarEdge Monitoring Portal minder gedetailleerde informatie geeft over het systeem als geheel.

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud zijn belangrijk omdat het bepaalt hoe gemakkelijk de omvormer kan worden geïnstalleerd en onderhouden. Beide omvormers zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar Enphase heeft over het algemeen een eenvoudigere installatie dan SolarEdge. Dit komt doordat er minder bekabeling nodig is in een systeem met micro-omvormers dan in een systeem met optimizers. Bovendien is het onderhoud van Enphase eenvoudiger omdat elk paneel afzonderlijk kan worden gemonitord en onderhouden.

Toepassingen van Enphase en SolarEdge

Enphase en SolarEdge zijn beide geschikt voor verschillende soorten zonnepanelen, daken en energiebehoeften. Enphase is bijvoorbeeld geschikt voor daken met schaduwval, verschillende paneeloriëntaties en verschillende paneeltypen. SolarEdge is daarentegen geschikt voor grotere zonnepanelensystemen met meerdere dakoppervlakken en heeft een betere compatibiliteit met hoge spanningssystemen. Beide omvormers kunnen ook worden gebruikt in commerciële toepassingen.

Conclusie

Als specialist in het verduurzamen van woningen kan ik concluderen dat Enphase en SolarEdge beide goede omvormers zijn voor zonnepanelensystemen. Beide omvormers hebben hun eigen sterke punten en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om de eigenschappen van beide omvormers te vergelijken en te kijken welke omvormer het beste past bij jouw zonnepanelensysteem.

Als je op zoek bent naar een omvormer die efficiënter is en minder bekabeling nodig heeft, dan is Enphase een goede keuze. Als je daarentegen op zoek bent naar een omvormer die geschikt is voor grotere zonnepanelensystemen en betere compatibiliteit heeft met hoge spanningssystemen, dan is SolarEdge een goede keuze. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de kosten en de garantieperiode bij het maken van een keuze.

Toekomstperspectief van Enphase en SolarEdge

Het toekomstperspectief van Enphase en SolarEdge ziet er veelbelovend uit. Beide bedrijven werken voortdurend aan het verbeteren van hun omvormers en monitoringssystemen. Enphase werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een opslagsysteem voor zonne-energie, terwijl SolarEdge werkt aan de integratie van zonne-energie met elektrische voertuigen. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen in de gaten te houden bij het maken van een keuze voor een omvormer.

Bijlage

Specificaties van Enphase micro-omvormers en SolarEdge optimizers:

Enphase micro-omvormers:

 • Efficiëntie: tot 97,5%
 • Garantieperiode: 25 jaar
 • Maximale DC-spanning: 48V
 • Temperatuurbereik: -40°C tot 65°C
 • Compatibiliteit: alle soorten zonnepanelen

SolarEdge optimizers:

 • Efficiëntie: tot 99,5%
 • Garantieperiode: 25 jaar
 • Maximale DC-spanning: 60V
 • Temperatuurbereik: -40°C tot 85°C
 • Compatibiliteit: alle soorten zonnepanelen

Meest gestelde vragen over Enphase vs SolarEdge

Wat zijn de verschillen tussen Enphase en SolarEdge?

Enphase en SolarEdge zijn beide omvormers die speciaal zijn ontwikkeld voor zonnepanelensystemen. Het belangrijkste verschil tussen beide omvormers is dat Enphase gebruikmaakt van micro-omvormers die direct onder elk zonnepaneel worden gemonteerd, terwijl SolarEdge werkt met optimizers op elk paneel.

Welke omvormer is het meest efficiënt, Enphase of SolarEdge?

Beide omvormers hebben een hoge efficiëntie, maar over het algemeen heeft Enphase een hogere efficiëntie dan SolarEdge. Dit komt doordat er minder verliezen optreden in een systeem met micro-omvormers dan in een systeem met optimizers.

Welke omvormer is het meest betrouwbaar, Enphase of SolarEdge?

Beide omvormers hebben een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid, maar over het algemeen heeft Enphase een hogere betrouwbaarheid dan SolarEdge. Dit komt doordat er minder onderdelen nodig zijn in een systeem met micro-omvormers dan in een systeem met optimizers.

Wat zijn de kosten van Enphase en SolarEdge?

Over het algemeen is Enphase iets duurder dan SolarEdge. Dit komt doordat er meer omvormers nodig zijn voor een systeem met Enphase. Bovendien zijn de micro-omvormers van Enphase duurder dan de optimizers van SolarEdge. Echter, het verschil in prijs wordt deels gecompenseerd door de hogere opbrengsten van een systeem met Enphase.

Welke omvormer is het meest geschikt voor mijn dak?

Beide omvormers zijn geschikt voor verschillende soorten daken. Enphase is bijvoorbeeld geschikt voor daken met schaduwval, verschillende paneeloriëntaties en verschillende paneeltypen. SolarEdge is daarentegen geschikt voor grotere zonnepanelensystemen met meerdere dakoppervlakken en heeft een betere compatibiliteit met hoge spanningssystemen.

Welke omvormer heeft de beste monitoring en controle?

Beide omvormers hebben een eigen monitoringssysteem, maar over het algemeen heeft Enphase een geavanceerder en gebruiksvriendelijker monitoringssysteem dan SolarEdge. Het Enlighten monitoringssysteem van Enphase geeft realtime informatie over de prestaties van elk paneel, terwijl het SolarEdge Monitoring Portal minder gedetailleerde informatie geeft over het systeem als geheel.

Zijn Enphase en SolarEdge geschikt voor commerciële toepassingen?

Ja, Enphase en SolarEdge zijn beide geschikt voor commerciële toepassingen. Beide omvormers kunnen worden gebruikt in grote zonnepanelensystemen en hebben de mogelijkheid om op afstand te worden gemonitord en gecontroleerd.

Wat zijn de voor- en nadelen van Enphase?

De voordelen van Enphase zijn onder andere de hoge efficiëntie, hogere betrouwbaarheid, meer flexibiliteit en geavanceerde monitoring en controle. De nadelen zijn de hogere kosten en de extra installatietijd door de montage van de micro-omvormers.

Wat zijn de voor- en nadelen van SolarEdge?

De voordelen van SolarEdge zijn onder andere de lagere kosten en de compatibiliteit met hoge spanningssystemen. De nadelen zijn de lagere efficiëntie dan Enphase en de extra bekabeling die nodig is tussen de panelen en de omvormer.

Welke omvormer heeft de beste garantieperiode?

Zowel Enphase als SolarEdge hebben een garantieperiode van 25 jaar. Dit is een standaard garantieperiode voor omvormers in de zonnepanelenindustrie.

Wat zijn micro omvormers?

Micro-omvormers zijn kleine elektronische apparaten die worden gebruikt in zonne-energiesystemen om de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door elk zonnepaneel om te zetten naar wisselstroom (AC) die gebruikt kan worden in het elektriciteitsnetwerk van een huis of gebouw. In tegenstelling tot conventionele omvormers, die één centrale omvormer hebben voor alle panelen, hebben micro-omvormers één omvormer voor elk paneel, waardoor ze efficiënter zijn en beter presteren bij ongelijke zonblootstelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *