Hoeveel Garantie zit er op een Zonnepaneel? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak de vraag: “Hoeveel garantie zit er op een zonnepaneel?” Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt. Er zijn verschillende soorten garanties en de lengte van de garantie kan variëren per fabrikant. In dit artikel zal ik uitleggen waarom garantie op zonnepanelen belangrijk is, welke factoren van invloed kunnen zijn op de garantie en hoe je een garantieclaim kunt indienen.

Key takeaways

 1. Garantie is belangrijk bij het kopen van zonnepanelen, omdat het de koper de zekerheid geeft dat het product betrouwbaar is en dat er bij eventuele problemen een oplossing is.
 2. Het is belangrijk om goed te letten op de garantievoorwaarden bij het kopen van zonnepanelen, zoals de lengte van de garantie, de voorwaarden voor het claimen van garantie en eventuele uitzonderingen op de garantie.
 3. Bij problemen met het zonnepaneel is het belangrijk om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant en de instructies te volgen om de garantieclaim in te dienen.

Wat is garantie en waarom is het belangrijk?

Garantie is een overeenkomst tussen de koper en de verkoper waarbij de verkoper belooft om het product te repareren of vervangen als er binnen een bepaalde periode iets misgaat met het product. Garantie is belangrijk omdat het de koper beschermt tegen kosten en moeite die gepaard gaan met het repareren of vervangen van het product.

Bij zonnepanelen is garantie extra belangrijk omdat het gaat om een grote investering die je voor een lange tijd wilt laten renderen. Een garantie geeft de koper de zekerheid dat het product betrouwbaar is en dat er bij eventuele problemen een oplossing is.

Welke garanties zijn er voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten garanties die van toepassing kunnen zijn op zonnepanelen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste.

 1. Fabrieksgarantie
  De fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant biedt op de materialen en productiefouten van het zonnepaneel. De lengte van deze garantie kan verschillen per fabrikant, maar ligt doorgaans tussen de 10 en 25 jaar.
 2. Vermogensgarantie
  De vermogensgarantie garandeert dat het zonnepaneel gedurende een bepaalde periode een bepaald vermogen levert. Als het paneel na verloop van tijd minder vermogen levert dan beloofd, kan de koper aanspraak maken op de garantie. De lengte van de vermogensgarantie kan variëren van 10 tot 30 jaar.
 3. Installatie-garantie
  Sommige installateurs bieden een installatiegarantie aan. Deze garantie dekt eventuele problemen die voortkomen uit de installatie van de zonnepanelen, zoals lekkages of loszittende panelen.

Wat zijn de belangrijkste zaken waarop gelet moet worden bij de garantie op zonnepanelen?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om goed te letten op de garantievoorwaarden. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten.

 1. Lengte van de garantie
  Zoals eerder vermeld, kan de lengte van de garantie variëren per fabrikant en per type garantie. Kijk goed naar de garantievoorwaarden voordat je een beslissing maakt.
 2. Voorwaarden voor het claimen van garantie
  Bij sommige garanties zijn er strikte voorwaarden voor het claimen van garantie. Bijvoorbeeld: als het vermogen van het zonnepaneel onder een bepaald niveau daalt, moet je misschien een rapport van een erkend installateur overleggen om aanspraak te maken op de garantie.
 1. Uitzonderingen op de garantie
  Lees de garantievoorwaarden zorgvuldig door om te kijken of er uitzonderingen zijn op de garantie. Zo kan het zijn dat de garantie niet geldt als het paneel beschadigd is door vandalisme, of als het paneel niet volgens de instructies is geïnstalleerd.
 2. Garantieoverdracht
  Als je je huis verkoopt, kan het zijn dat de garantie overgedragen kan worden aan de nieuwe eigenaar. Kijk in de garantievoorwaarden of dit mogelijk is en welke stappen je moet ondernemen om dit te regelen.

Factoren die van invloed zijn op de garantie

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de garantie op zonnepanelen. Hieronder vind je een aantal belangrijke factoren.

 1. Weersomstandigheden
  Zonnepanelen moeten bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden, zoals wind, regen en sneeuw. Als er bijvoorbeeld hagel valt en er ontstaan barsten in het glas van het zonnepaneel, kan dit van invloed zijn op de garantie.
 2. Installatie problemen
  Als het zonnepaneel niet volgens de instructies is geïnstalleerd, kan dit leiden tot problemen met de garantie. Het is daarom belangrijk om de installatie door een erkende installateur uit te laten voeren.
 3. Onderhoud
  Het is belangrijk om het zonnepaneel regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Als er problemen ontstaan door gebrek aan onderhoud, kan dit van invloed zijn op de garantie.

Garantieclaims

Als er iets misgaat met het zonnepaneel en je wilt aanspraak maken op de garantie, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen.

 1. Neem contact op met de verkoper of fabrikant
  Als er iets mis is met het zonnepaneel, neem dan contact op met de verkoper of de fabrikant. Zij kunnen je vertellen welke stappen je moet nemen om aanspraak te maken op de garantie.
 2. Verzamel bewijsmateriaal
  Maak foto’s van het probleem en verzamel andere relevante documenten, zoals facturen en de garantievoorwaarden.
 3. Dien een garantieclaim in
  Volg de instructies van de verkoper of fabrikant om de garantieclaim in te dienen. Dit kan verschillen per fabrikant, dus lees de garantievoorwaarden zorgvuldig door.
 4. Afhandeling van de claim Het kan even duren voordat de garantieclaim is afgehandeld. De verkoper of fabrikant zal het zonnepaneel onderzoeken om te kijken of het probleem onder de garantie valt.

Conclusie

Garantie is een belangrijke factor bij het kopen van zonnepanelen. Het geeft de koper de zekerheid dat het product betrouwbaar is en dat er bij eventuele problemen een oplossing is. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om goed te letten op de garantievoorwaarden, zoals de lengte van de garantie, de voorwaarden voor het claimen van garantie en eventuele uitzonderingen op de garantie.

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de garantie, zoals weersomstandigheden, installatieproblemen en gebrek aan onderhoud. Het is belangrijk om deze factoren in de gaten te houden om problemen met de garantie te voorkomen.

Als er iets misgaat met het zonnepaneel en je wilt aanspraak maken op de garantie, is het belangrijk om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant en de instructies op te volgen om de garantieclaim in te dienen.

Kortom, garantie op zonnepanelen is belangrijk en kan je helpen om je investering te beschermen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de garantievoorwaarden en dat je eventuele problemen tijdig meldt, zodat je aanspraak kunt maken op de garantie als dat nodig is.

Meest gestelde vragen over garantie op een zonnepaneel

Wat is de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel en is dit gedekt door de garantie?

De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. Dit valt meestal binnen de termijn van de fabrieksgarantie die wordt aangeboden, maar het is belangrijk om te controleren of dit ook het geval is bij de specifieke garantievoorwaarden van de fabrikant.

Wat gebeurt er als het vermogen van het zonnepaneel na verloop van tijd afneemt en hoe zit het met de garantie?

Bij de meeste zonnepanelen wordt een vermogensgarantie aangeboden die garandeert dat het zonnepaneel na een bepaalde periode nog steeds een bepaald vermogen zal leveren. Als het vermogen van het paneel onder deze waarde daalt, kan de garantie van toepassing zijn.

Is de garantie van toepassing als het zonnepaneel beschadigd raakt door weersomstandigheden?

Dit kan verschillen per garantie en fabrikant, maar in het algemeen zijn zonnepanelen ontworpen om bestand te zijn tegen weersomstandigheden. Als het zonnepaneel toch beschadigd raakt door weersomstandigheden, kan de garantie mogelijk van toepassing zijn.

Is er een verschil tussen de garantie op monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Dit kan verschillen per fabrikant en het type zonnepaneel, maar over het algemeen zijn de garanties op monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen vergelijkbaar.

Wat moet ik doen als ik een garantieclaim wil indienen voor mijn zonnepaneel?

Neem contact op met de verkoper of fabrikant en volg de instructies om een garantieclaim in te dienen. Dit kan verschillen per fabrikant en type garantie, dus controleer de garantievoorwaarden zorgvuldig.

Is het mogelijk om de garantie over te dragen als ik mijn huis verkoop?

Dit kan verschillen per garantie en fabrikant, maar sommige garanties zijn overdraagbaar. Controleer de garantievoorwaarden zorgvuldig en volg de instructies om de garantie over te dragen als dat mogelijk is.

Worden installatie problemen gedekt door de garantie?

Dit kan verschillen per garantie en fabrikant, maar sommige garanties omvatten installatie problemen. Controleer de garantievoorwaarden zorgvuldig om te zien wat wel en niet gedekt wordt.

Is er een verschil tussen de garantie op zonnepanelen van verschillende fabrikanten?

Ja, er kan een verschil zijn tussen de garantievoorwaarden van verschillende fabrikanten. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden zorgvuldig te controleren voordat je een beslissing maakt over welke zonnepanelen je wilt kopen.

Moet ik mijn zonnepanelen regelmatig onderhouden en heeft dit invloed op de garantie?

Ja, regelmatig onderhoud van zonnepanelen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Gebrek aan onderhoud kan problemen veroorzaken die van invloed kunnen zijn op de garantie. Controleer de garantievoorwaarden om te zien of onderhoud een vereiste is voor het behoud van de garantie.

Wat gebeurt er als er iets misgaat met mijn zonnepaneel nadat de garantie is verlopen?

Als er iets misgaat met het zonnepaneel nadat de garantie is verlopen, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van reparatie of vervanging. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden zorgvuldig te controleren om te zien hoe lang de garantie geldt en wat er gebeurt als de garantie verloopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *