Hoe de EIA Aanvragen Voor je Thuisbatterij? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen, krijg ik regelmatig vragen van klanten over hoe zij hun woning verder kunnen verduurzamen. Een populaire optie die steeds vaker wordt overwogen, is het installeren van een thuisbatterij. Een thuisbatterij slaat de energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen en maakt het mogelijk om deze op een later tijdstip te gebruiken. Dit is niet alleen duurzaam, maar kan ook geld besparen op de energierekening.

Een veelgestelde vraag van mijn klanten is echter hoe zij de EIA kunnen aanvragen voor hun thuisbatterij. In dit artikel zal ik uitleggen wat de EIA is en hoe je deze kunt aanvragen voor je thuisbatterij.

Key takeaways

 1. De EIA biedt fiscale aftrek van 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen, waaronder thuisbatterijen.
 2. Om in aanmerking te komen voor de EIA voor een thuisbatterij, moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen en moet de aanvraag binnen 3 maanden na de investering worden ingediend.
 3. Door de EIA aan te vragen voor je thuisbatterij kun je financiële voordelen behalen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wat is de EIA?

Voordat we dieper ingaan op hoe je de EIA kunt aanvragen voor je thuisbatterij, is het belangrijk om te begrijpen wat de EIA is. EIA staat voor Energie-investeringsaftrek en is een fiscale regeling van de overheid. De regeling stimuleert bedrijven en particulieren om te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energie.

De EIA biedt een fiscale aftrek van 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit betekent dat je 45% van de investeringskosten mag aftrekken van de winstbelasting. Dit kan een behoorlijk voordeel opleveren voor bedrijven en particulieren die investeren in duurzame energie.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA

Niet alle energiebesparende maatregelen en duurzame energie komen in aanmerking voor de EIA. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA:

 1. Het bedrijfsmiddel moet op de Energielijst staan Op de Energielijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. De lijst wordt jaarlijks geactualiseerd en is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk om te controleren of jouw bedrijfsmiddel op de lijst staat voordat je de EIA aanvraagt.
 2. Het bedrijfsmiddel moet voldoen aan de eisen Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet het bedrijfsmiddel voldoen aan de eisen die gesteld zijn op de Energielijst. Deze eisen hebben betrekking op de energiebesparende maatregelen die het bedrijfsmiddel biedt en de energiebesparing die hiermee wordt behaald.
 3. Het bedrijfsmiddel moet nieuw zijn Alleen nieuwe bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de EIA. Dit betekent dat gebruikte bedrijfsmiddelen niet in aanmerking komen voor de fiscale aftrek.

Voordelen van de EIA

Het aanvragen van de EIA bieden aantal voordelen voor bedrijven en particulieren die investeren in duurzame energie. Hieronder noem ik enkele voordelen:

 1. Fiscaal voordeel Zoals eerder vermeld, biedt de EIA een fiscale aftrek van 45% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren voor bedrijven en particulieren die investeren in duurzame energie.
 2. Snellere terugverdientijd Door de fiscale aftrek van de EIA wordt de terugverdientijd van de investering in duurzame energie korter. Hierdoor wordt het voor bedrijven en particulieren aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie.
 3. Minder energieverbruik Investeren in duurzame energie resulteert vaak in een lager energieverbruik. Dit levert niet alleen financiële voordelen op, maar is ook goed voor het milieu.

Thuisbatterijen en de EIA

Nu we weten wat de EIA is en welke voordelen deze biedt, kunnen we kijken naar hoe thuisbatterijen in aanmerking kunnen komen voor de EIA. Thuisbatterijen zijn een populaire optie voor mensen die hun woning willen verduurzamen en zelf energie willen opwekken. Een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat de opgewekte energie van zonnepanelen op een later moment kan worden gebruikt, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt.

Hoe kan een thuisbatterij in aanmerking komen voor de EIA?

Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet een thuisbatterij aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de thuisbatterij op de Energielijst staan. Momenteel staan er twee typen thuisbatterijen op de Energielijst: de loodzuurbatterij en de lithium-ionbatterij.

Daarnaast moet de thuisbatterij voldoen aan de eisen die gesteld zijn op de Energielijst. Deze eisen hebben betrekking op de energiebesparende maatregelen die de thuisbatterij biedt en de energiebesparing die hiermee wordt behaald.

Voorwaarden voor het aanvragen van de EIA voor thuisbatterijen

Om in aanmerking te komen voor de EIA voor een thuisbatterij, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder noem ik enkele belangrijke voorwaarden:

 1. De thuisbatterij moet nieuw zijn Net als bij andere bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA, moet de thuisbatterij nieuw zijn om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek.
 2. De thuisbatterij moet binnen 3 maanden na de investering in gebruik worden genomen Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet de thuisbatterij binnen 3 maanden na de investering in gebruik worden genomen. Dit betekent dat de thuisbatterij niet kan worden aangeschaft om later te installeren.
 3. De aanvraag moet binnen 3 maanden na de investering worden ingediend Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet de aanvraag binnen 3 maanden na de investering worden ingediend. Het is dus belangrijk om de aanvraag tijdig te doen.
 1. De investering moet minimaal €2.500 bedragen Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet de investering in de thuisbatterij minimaal €2.500 bedragen.

Het aanvragen van de EIA voor een thuisbatterij

Nu we weten aan welke voorwaarden een thuisbatterij moet voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA, kunnen we kijken naar hoe je de EIA kunt aanvragen voor je thuisbatterij.

Stappen bij het aanvragen van de EIA

Het aanvragen van de EIA voor een thuisbatterij verloopt in een aantal stappen:

 1. Controleer of de thuisbatterij op de Energielijst staat en aan de eisen voldoet.
 2. Koop en installeer de thuisbatterij binnen 3 maanden na de investering.
 3. Verzamel de benodigde documentatie voor de aanvraag, zoals facturen en een beschrijving van de thuisbatterij.
 4. Dien de aanvraag binnen 3 maanden na de investering in via het eLoket van de RVO.

Documentatie die nodig is voor de aanvraag

Bij de aanvraag van de EIA voor een thuisbatterij heb je verschillende documenten nodig, zoals facturen en een beschrijving van de thuisbatterij. Hieronder noem ik enkele belangrijke documenten:

 1. Facturen Je hebt de factuur nodig waarop de aanschaf en installatie van de thuisbatterij staan vermeld.
 2. Beschrijving van de thuisbatterij Je hebt een beschrijving van de thuisbatterij nodig waaruit blijkt dat deze voldoet aan de eisen van de Energielijst.
 3. Overige documentatie Als er andere documentatie vereist is, wordt dit vermeld op de Energielijst.

Tips voor het succesvol aanvragen van de EIA

Om de kans op een succesvolle aanvraag te vergroten, geef ik hieronder enkele tips:

 1. Controleer of de thuisbatterij op de Energielijst staat en aan de eisen voldoet voordat je deze aanschaft.
 2. Zorg dat je de aanvraag binnen 3 maanden na de investering indient.
 3. Verzamel alle benodigde documentatie voor de aanvraag voordat je deze indient.
 4. Neem contact op met de RVO als je vragen hebt over de aanvraagprocedure.

Conclusie

Het aanvragen van de EIA voor een thuisbatterij kan financiële voordelen opleveren voor bedrijven en particulieren die investeren in duurzame energie. Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet de thuisbatterij aan een aantal voorwaarden voldoen en moet de aanvraag binnen 3 maanden na de investering worden ingediend. Door de aanvraagprocedure zorgvuldig te volgen en alle benodigde documentatie te verzamelen, vergroot je de kans op een succesvolle aanvraag. Zo kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst en geld besparen op je energierekening.

Meest gestelde vragen over hoe de EIA aanvragen voor je batterij?

Wat is de Energielijst?

De Energielijst is een lijst van bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Hierop staan alle bedrijfsmiddelen die voldoen aan de eisen van energiebesparing en duurzame energie.

Kan ik de EIA aanvragen voor een gebruikte thuisbatterij?

Nee, alleen nieuwe bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de EIA. Dit geldt dus ook voor thuisbatterijen.

Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening door gebruik te maken van een thuisbatterij?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de thuisbatterij, het energieverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Een specialist kan je hier meer over vertellen.

Kan ik ook de BTW terugvragen op de aanschaf van een thuisbatterij?

Ja, als je een thuisbatterij aanschaft voor een woning die als hoofdverblijf dient, kun je de BTW terugvragen via de Belastingdienst.

Kan ik de EIA aanvragen voor andere duurzame energiebronnen, zoals windmolens of waterkracht?

Ja, de EIA is bedoeld voor alle energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energiebronnen die op de Energielijst staan.

Hoe lang duurt het voordat mijn aanvraag voor de EIA wordt goedgekeurd?

Dit kan variëren, maar meestal duurt het enkele weken tot enkele maanden voordat een aanvraag wordt goedgekeurd.

Kan ik de EIA combineren met andere subsidieregelingen voor duurzame energie?

Ja, het is mogelijk om de EIA te combineren met andere subsidieregelingen voor duurzame energie, zoals de ISDE of de SDE++.

Kan ik de EIA ook aanvragen als ik geen zonnepanelen heb?

Ja, de EIA is bedoeld voor alle energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energiebronnen die op de Energielijst staan.

Kan ik de EIA aanvragen als ik een thuisbatterij koop bij een buitenlandse leverancier?

Ja, ook als je een thuisbatterij koopt bij een buitenlandse leverancier, kun je de EIA aanvragen. Wel moet de thuisbatterij voldoen aan de eisen van de Energielijst.

Kan ik ook de EIA aanvragen voor een thuisbatterij die ik lease?

Nee, de EIA is alleen van toepassing op bedrijfsmiddelen die je aanschaft en zelf gebruikt. Leasen komt niet in aanmerking voor de fiscale aftrek van de EIA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *