Hoeveel Garantie zit er op een Omvormer? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak de vraag hoe het zit met de garantie op omvormers. Een omvormer is namelijk een belangrijk onderdeel van een zonnepaneleninstallatie en daarom is het begrijpelijk dat mensen hierover vragen hebben. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende soorten garanties, wat er gedekt wordt en waar je op moet letten bij het kopen van een omvormer.

Key takeaways

  1. Controleer altijd de garantievoorwaarden van de fabrikant en installateur voordat je een omvormer koopt.
  2. De garantieperiode varieert per fabrikant en kan variëren van 5 tot 25 jaar.
  3. Als je een probleem hebt met je omvormer binnen de garantieperiode, neem dan zo snel mogelijk contact op met de fabrikant of installateur en dien een garantieclaim in.

Wat is garantie?

Laten we beginnen met de vraag wat garantie eigenlijk is. Garantie is een regeling waarbij een verkoper belooft om de kosten te dekken als het product dat je koopt binnen een bepaalde periode kapot gaat of niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een defect is bij de productie of als er iets mis is met het product door normaal gebruik.

Verschillende soorten garanties

Er zijn verschillende soorten garanties die kunnen worden aangeboden bij een omvormer. De meest voorkomende zijn de fabrieksgarantie en de installatiegarantie.

Fabrieksgarantie

De fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant van de omvormer biedt. Dit betekent dat als er iets mis is met de omvormer, je recht hebt op reparatie of vervanging van het product. De garantieperiode varieert per fabrikant en kan variëren van 5 tot 25 jaar. Het is belangrijk om te controleren welke garantieperiode de fabrikant biedt voordat je een omvormer koopt.

Installatie-garantie

De installatie-garantie is de garantie die de installateur van de omvormer biedt. Dit betekent dat als er iets misgaat met de installatie van de omvormer, de installateur dit zal repareren of vervangen zonder extra kosten. Deze garantie kan variëren van 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de installateur.

Hoe werkt garantie op omvormers?

Als je een omvormer koopt met garantie, dan betekent dit dat je een overeenkomst aangaat met de fabrikant of installateur waarin zij beloven om de kosten te dekken als er iets misgaat met het product. Bij een garantieclaim moet je kunnen aantonen dat het probleem binnen de garantieperiode is ontstaan en dat dit niet het gevolg is van verkeerd gebruik of nalatigheid.

Veelvoorkomende problemen bij omvormers en dekking van garantie

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden bij omvormers, waaronder:

  • Oververhitting: Dit kan gebeuren als de omvormer te zwaar wordt belast of als de omvormer niet goed wordt geventileerd.
  • Isolatiefouten: Dit kan optreden als er een defect is in de isolatie van de omvormer, waardoor er lekkage ontstaat.
  • Onderbrekingen in de verbinding: Dit kan optreden als er een probleem is met de bekabeling van de omvormer, waardoor er een onderbreking ontstaat in de verbinding met de zonnepanelen.

Of deze problemen gedekt worden door de garantie hangt af van de voorwaarden van de fabrikant of installateur. Over het algemeen worden problemen die het gevolg zijn van fabricagefouten gedekt door de garantie. Als het probleem echter het gevolg is van verkeerd gebruik of nalatigheid, dan kan het zijn dat de garantie niet geldt.

Factoren die de garantie beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de garantie die je krijgt bij het kopen van een omvormer. Hieronder licht ik er een aantal toe.

Fabrikant van de omvormer

De garantieperiode en dekking verschillen per fabrikant. Het is belangrijk om te kijken naar de garantievoorwaarden van de fabrikant voordat je een omvormer koopt.

Garantieperiode

De garantieperiode kan variëren van 5 tot 25 jaar. Over het algemeen geldt: hoe langer de garantieperiode, hoe hoger de prijs van de omvormer.

Prijs van de omvormer

De prijs van de omvormer kan van invloed zijn op de garantie die je krijgt. Over het algemeen geldt: hoe duurder de omvormer, hoe langer de garantieperiode en hoe beter de dekking.

Installateur van de omvormer

Sommige installateurs bieden een installatiegarantie aan. Dit kan variëren van 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de installateur.

Wat te doen bij garantieclaims

Als je een probleem hebt met je omvormer binnen de garantieperiode, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de fabrikant of installateur. Je moet kunnen aantonen dat het probleem binnen de garantieperiode is ontstaan en dat dit niet het gevolg is van verkeerd gebruik of nalatigheid.

Hoe dien je een garantieclaim in?

De manier waarop je een garantieclaim indient, verschilt per fabrikant of installateur. In de meeste gevallen kun je online een garantieclaim indienen via de website van de fabrikant of installateur. Je moet dan een formulier invullen waarin je het probleem beschrijft en aangeeft wanneer het is ontstaan.

Wat gebeurt er na het indienen van een claim?

Na het indienen van een garantieclaim zal de fabrikant of installateur het probleem beoordelen en bepalen of het onder de garantievoorwaarden valt. Als dit het geval is, dan wordt het probleem gerepareerd of wordt de omvormer vervangen zonder extra kosten.

Wanneer vervalt de garantie?

De garantie kan vervallen als er sprake is van verkeerd gebruik of nalatigheid. Het is daarom belangrijk om de omvormer goed te onderhouden en te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant.

Conclusie

De garantie op omvormers is een belangrijk onderdeel bij het kopen van een zonnepanelen-installatie. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de garantievoorwaarden van de fabrikant en installateur voordat je een omvormer koopt. De garantieperiode en dekking verschillen per fabrikant en kunnen variëren van 5 tot 25 jaar. Het is belangrijk om te weten dat de garantie kan vervallen als er sprake is van verkeerd gebruik of nalatigheid. Als je een probleem hebt met je omvormer binnen de garantieperiode, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de fabrikant of installateur en een garantieclaim in te dienen.

Als specialist in het verduurzamen van woningen raad ik aan om altijd goed te kijken naar de garantievoorwaarden van de omvormer en de installateur voordat je een zonnepanelen-installatie koopt. Kies voor een omvormer van een gerenommeerde fabrikant met een goede reputatie en een lange garantieperiode. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een installateur met een goede installatie-garantie en die bekend staat om het leveren van goede service. Zo kun je er zeker van zijn dat je zonnepanelen-installatie jarenlang probleemloos zal functioneren en dat je optimaal gebruik kunt maken van de voordelen van zonne-energie.

Meest gestelde vragen over de garantie op een omvormer

Welke factoren beïnvloeden de garantie op een omvormer?

De garantieperiode, fabrikant en installateur van de omvormer kunnen allemaal van invloed zijn op de garantie.

Wat is een installatie-garantie en hoe werkt het?

Een installatie-garantie is de garantie die de installateur biedt op de installatie van de omvormer. Als er iets misgaat met de installatie, zal de installateur dit repareren of vervangen zonder extra kosten.

Wat is het verschil tussen een fabrieksgarantie en installatie-garantie?

De fabrieksgarantie is de garantie die de fabrikant biedt op de omvormer zelf, terwijl de installatie-garantie de garantie is die de installateur biedt op de installatie van de omvormer.

Hoe lang duurt de garantieperiode voor omvormers?

De garantieperiode varieert per fabrikant en kan variëren van 5 tot 25 jaar.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij omvormers en worden deze gedekt door de garantie?

Veelvoorkomende problemen zijn oververhitting, isolatiefouten en onderbrekingen in de verbinding. Of deze problemen worden gedekt door de garantie hangt af van de voorwaarden van de fabrikant of installateur.

Wat moet ik doen als mijn omvormer binnen de garantieperiode stuk gaat?

Je moet zo snel mogelijk contact opnemen met de fabrikant of installateur en een garantieclaim indienen.

Wat gebeurt er als mijn garantieclaim wordt goedgekeurd?

Als je garantieclaim wordt goedgekeurd, dan wordt het probleem gerepareerd of wordt de omvormer vervangen zonder extra kosten.

Kan de garantie vervallen als ik de omvormer verkeerd gebruik?

Ja, de garantie kan vervallen als er sprake is van verkeerd gebruik of nalatigheid.

Zijn er bepaalde merken omvormers die betere garanties bieden dan andere?

Het verschilt per merk hoe lang de garantieperiode is en wat er precies gedekt wordt. Het is aan te raden om de garantievoorwaarden van de verschillende merken met elkaar te vergelijken.

Is het aan te raden om een omvormer te kopen met een lange garantieperiode?

Over het algemeen geldt: hoe langer de garantieperiode, hoe hoger de prijs van de omvormer. Het is aan te raden om te kijken naar de garantievoorwaarden van de fabrikant en installateur voordat je een omvormer koopt en om een omvormer te kiezen van een gerenommeerde fabrikant met een goede reputatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *