Oost-West Zonnepanelen (2023): De Ideale Dakpositie

Als specialist in het verduurzamen van woningen, ben ik altijd op zoek naar innovatieve oplossingen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zonnepanelen zijn hierbij een belangrijk onderdeel van de oplossing. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten zonnepanelen op de markt, waaronder Oost-West zonnepanelen. In dit blogartikel ga ik dieper in op wat Oost-West zonnepanelen zijn en waarom ze de ideale dakpositie zijn in 2023.

Key takeaways

 1. Oost-West zonnepanelen zijn de ideale dakpositie in 2023 vanwege hun vermogen om meer diffuus licht op te vangen, de mogelijkheid om gedurende de hele dag energie op te wekken en hun geschiktheid voor schaduwrijke daken.
 2. Oost-West zonnepanelen zijn vergelijkbaar in kosten met traditionele zonnepanelen, maar vereisen mogelijk meer panelen om hetzelfde vermogen op te wekken.
 3. Ondanks dat de terugverdientijd van investeringen in oost-west zonnepanelen mogelijk iets langer is dan die van traditionele zonnepanelen, blijven oost-west zonnepanelen een interessante en innovatieve optie voor het verduurzamen van woningen.

Wat zijn Oost-West zonnepanelen?

Oost-West zonnepanelen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zonnepanelen die in een Oost-West oriëntatie op het dak geïnstalleerd worden. Dit betekent dat de panelen niet gericht zijn naar het zuiden, zoals traditionele zonnepanelen dat wel zijn, maar een iets afwijkende positie hebben. Oost-West zonnepanelen vangen daardoor meer diffuus licht op, wat betekent dat ze ook energie opwekken wanneer de zon niet rechtstreeks op de panelen schijnt.

Hoe werken Oost-West zonnepanelen?

Oost-West zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen die op het paneel zijn gemonteerd. Het verschil zit hem in de oriëntatie van de panelen. Oost-West zonnepanelen zijn zo geplaatst dat ze energie opwekken gedurende de hele dag, in plaats van alleen wanneer de zon op zijn hoogste punt staat. Hierdoor is het mogelijk om meer energie op te wekken met Oost-West zonnepanelen dan met traditionele zonnepanelen.

Voordelen van Oost-West zonnepanelen ten opzichte van traditionele plaatsing

Er zijn verschillende voordelen van Oost-West zonnepanelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen:

 1. Meer lichtopbrengst
  Oost-West zonnepanelen vangen meer diffuus licht op dan traditionele zonnepanelen. Hierdoor wordt er meer energie opgewekt, ook wanneer de zon niet rechtstreeks op de panelen schijnt. Dit maakt Oost-West zonnepanelen uitermate geschikt voor landen met een minder zonnig klimaat, zoals Nederland.
 2. Mogelijkheid om energie op te wekken gedurende de hele dag
  Traditionele zonnepanelen wekken voornamelijk energie op gedurende de middag, wanneer de zon op zijn hoogste punt staat. Oost-West zonnepanelen wekken daarentegen gedurende de hele dag energie op. Dit komt doordat de panelen op verschillende momenten van de dag blootgesteld worden aan zonlicht.
 3. Geschikt voor schaduwrijke daken
  Wanneer traditionele zonnepanelen geplaatst worden op schaduwrijke daken, kan dit de opbrengst van de panelen aanzienlijk verminderen. Bij Oost-West zonnepanelen is dit minder het geval. Doordat de panelen in verschillende richtingen staan, wordt de opbrengst minder beïnvloed door schaduwval dan bij traditionele zonnepanelen.
 1. Compatibiliteit met slimme energiemanagementsystemen
  Oost-West zonnepanelen zijn compatibel met slimme energiemanagementsystemen, zoals slimme thermostaten. Deze systemen zorgen ervoor dat de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen, optimaal wordt gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld de wasmachine aangezet wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is.

Installatie en kosten

De installatie van Oost-West zonnepanelen verschilt niet veel van de installatie van traditionele zonnepanelen. Het enige verschil is de positie waarin de panelen geplaatst worden. De kosten van Oost-West zonnepanelen zijn vergelijkbaar met die van traditionele zonnepanelen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het aantal panelen dat nodig is om hetzelfde vermogen op te wekken als traditionele zonnepanelen. Hierdoor kunnen de totale kosten van een Oost-West zonnepanelen installatie hoger uitvallen.

Terugverdientijd van investering in Oost-West zonnepanelen

De terugverdientijd van een investering in Oost-West zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de initiële kosten van de installatie, de energieprijzen en de hoeveelheid energie die opgewekt wordt. Over het algemeen hebben Oost-West zonnepanelen een iets langere terugverdientijd dan traditionele zonnepanelen, omdat er meer panelen nodig zijn om hetzelfde vermogen op te wekken. Echter, door de voordelen die Oost-West zonnepanelen bieden, kan het wel degelijk interessant zijn om te investeren in deze panelen.

Conclusie

In 2023 zijn Oost-West zonnepanelen de ideale dakpositie voor het opwekken van zonne-energie. Door hun positie op het dak, vangen ze meer licht op dan traditionele zonnepanelen. Daarnaast zijn ze geschikt voor schaduwrijke daken en bieden ze de mogelijkheid om gedurende de hele dag energie op te wekken. De kosten van Oost-West zonnepanelen zijn vergelijkbaar met die van traditionele zonnepanelen en de terugverdientijd is iets langer. Toch kan het, gezien de voordelen, interessant zijn om te investeren in Oost-West zonnepanelen. Als specialist in het verduurzamen van woningen raad ik daarom Oost-West zonnepanelen zeker aan bij mijn klanten.

Meest gestelde vragen over oost-west zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van oost-west zonnepanelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen?

Oost-West zonnepanelen vangen meer diffuus licht op, waardoor ze meer energie opwekken.
Oost-West zonnepanelen zijn geschikt voor schaduwrijke daken.
Oost-West zonnepanelen wekken gedurende de hele dag energie op.

Zijn oost-west zonnepanelen duurder dan traditionele zonnepanelen?

De kosten van oost-west zonnepanelen zijn vergelijkbaar met die van traditionele zonnepanelen.

Hoe werken oost-west zonnepanelen?

Oost-West zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele zonnepanelen, maar vangen meer diffuus licht op doordat ze niet alleen gericht zijn naar het zuiden.

Zijn oost-west zonnepanelen geschikt voor alle soorten daken?

Oost-West zonnepanelen zijn geschikt voor de meeste soorten daken, inclusief schaduwrijke daken.

Hoeveel panelen heb ik nodig voor een oost-west zonnepanelen installatie?

Het aantal panelen dat nodig is voor een oost-west zonnepanelen installatie hangt af van het gewenste vermogen.

Hoe lang is de terugverdientijd van een investering in oost-west zonnepanelen?

De terugverdientijd van een investering in oost-west zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de initiële kosten van de installatie, de energieprijzen en de hoeveelheid energie die opgewekt wordt.

Wat zijn de verschillen tussen oost-west zonnepanelen en traditionele zonnepanelen?

Oost-West zonnepanelen zijn niet gericht naar het zuiden, maar hebben een afwijkende positie waardoor ze meer diffuus licht opvangen en gedurende de hele dag energie opwekken.

Wat is de levensduur van oost-west zonnepanelen?

De levensduur van oost-west zonnepanelen is vergelijkbaar met die van traditionele zonnepanelen, namelijk ongeveer 25 jaar.

Hoeveel energie kan ik opwekken met oost-west zonnepanelen?

Het exacte vermogen dat opgewekt kan worden met oost-west zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie en de hoeveelheid zonlicht.

Kan ik oost-west zonnepanelen combineren met een slimme thermostaat?

Ja, oost-west zonnepanelen zijn compatibel met slimme energiemanagementsystemen, zoals slimme thermostaten. Dit zorgt ervoor dat de opgewekte energie optimaal wordt gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *