Zijn Zonnepanelen Gedekt Onder je Opstalverzekering? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak de vraag of zonnepanelen gedekt zijn onder een opstalverzekering. Het antwoord is ja, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog leg ik uit wat een opstalverzekering is, welke dekkingen er zijn en waarom het belangrijk is om een opstalverzekering af te sluiten met dekking voor zonnepanelen. Ook bespreek ik wat te doen bij schade aan zonnepanelen en geef ik tips voor het afsluiten van een geschikte opstalverzekering.

Key takeaways

 1. Zonnepanelen zijn gedekt onder een opstalverzekering, maar het is belangrijk om te controleren of ze expliciet vermeld staan op de polis.
 2. Bij schade aan zonnepanelen is het belangrijk om snel contact op te nemen met de verzekeraar en de juiste stappen te nemen voor het indienen van een claim.
 3. Het vinden van een geschikte opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen kan lastig zijn, maar het vergelijken van verschillende verzekeraars en het letten op de voorwaarden kan helpen.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de woning dekt. Hieronder vallen bijvoorbeeld schade aan de fundering, muren, dak en ramen. Het is een verzekering die vaak verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek. Een opstalverzekering dekt alleen schade aan het huis zelf en niet aan de inhoud van het huis. Hiervoor heb je een aparte inboedelverzekering nodig.

Verschil tussen opstalverzekering en inboedelverzekering

Het is belangrijk om het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering te begrijpen. Een opstalverzekering dekt alleen schade aan het huis zelf, terwijl een inboedelverzekering de schade aan de spullen in huis dekt. Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering, omdat ze aan het huis vastzitten en onderdeel zijn van de woning. Het is dus belangrijk om te weten dat zonnepanelen niet onder de inboedelverzekering vallen.

Zonnepanelen en opstalverzekering

Zonnepanelen zijn gedekt onder een opstalverzekering. Bij het afsluiten van een opstalverzekering is het belangrijk om te controleren of de zonnepanelen expliciet vermeld staan op de polis. Het kan namelijk voorkomen dat een opstalverzekering wel dekking biedt voor zonnepanelen, maar dat deze niet specifiek genoemd worden op de polis. In dat geval kan het voorkomen dat er discussie ontstaat met de verzekeraar over de dekking van de zonnepanelen bij schade.

Soorten opstalverzekeringen en dekkingen

Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen met verschillende dekkingen. Hieronder licht ik de belangrijkste dekkingen toe.

 1. Allrisk dekking
  Een allrisk dekking dekt alle schade aan de woning, behalve schade die specifiek is uitgesloten. Deze dekking is de meest uitgebreide dekking die er is en wordt vaak gekozen bij nieuwe huizen.
 2. Uitgebreide dekking
  Een uitgebreide dekking dekt schade aan de woning als gevolg van een aantal specifieke oorzaken, zoals brand, storm, inbraak en waterschade. Deze dekking is minder uitgebreid dan een allrisk dekking, maar biedt nog steeds een goede dekking.
 1. Extra uitgebreide dekking
  Een extra uitgebreide dekking dekt alle schade die onder de uitgebreide dekking valt, maar ook schade als gevolg van bijvoorbeeld blikseminslag, vandalisme en constructiefouten.

Mogelijke uitzonderingen op de dekking van zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen gedekt zijn onder een opstalverzekering, zijn er wel een aantal uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het voorkomen dat schade aan zonnepanelen niet gedekt is als deze het gevolg is van achterstallig onderhoud of als de zonnepanelen niet op de juiste manier zijn geïnstalleerd. Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van een opstalverzekering te controleren welke voorwaarden er gelden voor de dekking van zonnepanelen.

Schade aan zonnepanelen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor schade aan zonnepanelen kan ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld schade ontstaan door harde windstoten, hagelstenen, sneeuwval of vandalisme. Mocht er schade ontstaan aan de zonnepanelen, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. Vaak is er sprake van een eigen risico bij schade aan de woning, waaronder ook schade aan zonnepanelen valt.

Procedure voor het indienen van een claim

Bij schade aan zonnepanelen is het belangrijk om de juiste stappen te nemen voor het indienen van een claim. Allereerst moet de schade zo snel mogelijk gemeld worden bij de verzekeraar. Vervolgens zal er een expert langskomen om de schade op te nemen. Deze expert zal beoordelen of de schade onder de dekking van de opstalverzekering valt en wat de kosten zijn voor het repareren of vervangen van de zonnepanelen. Na goedkeuring van de claim zal de verzekeraar overgaan tot vergoeding van de kosten.

Overwegingen bij het afsluiten van een opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen

Bij het afsluiten van een opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te controleren of de zonnepanelen expliciet vermeld staan op de polis. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de hoogte van het eigen risico en de maximale vergoeding bij schade aan zonnepanelen. Het kan ook lonen om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken om zo tot een geschikte opstalverzekering te komen.

Tips voor het vinden van een geschikte opstalverzekering

Het vinden van een geschikte opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen kan soms lastig zijn. Hieronder geef ik een aantal tips voor het vinden van een geschikte opstalverzekering:

 1. Vergelijk verschillende verzekeraars
  Het is verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo kun je erachter komen welke verzekeraar de beste dekking en prijs biedt voor jouw situatie.
 2. Let op de voorwaarden
  Controleer altijd de voorwaarden van de opstalverzekering voordat je deze afsluit. Let daarbij specifiek op de dekking van zonnepanelen en eventuele uitzonderingen.
 3. Kies voor een verzekeraar met goede service
  Een goede service is belangrijk bij het afsluiten van een opstalverzekering. Kies daarom voor een verzekeraar met een goede klantenservice en een snelle afhandeling van schades.
 4. Overweeg om een onafhankelijke adviseur in te schakelen
  Een onafhankelijke adviseur kan je helpen bij het vinden van de beste opstalverzekering voor jouw situatie. Deze adviseur kan ook helpen bij het indienen van een claim bij schade aan zonnepanelen.

Conclusie

Zonnepanelen zijn gedekt onder een opstalverzekering, maar het is wel belangrijk om te controleren of ze expliciet vermeld staan op de polis. Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen met verschillende dekkingen, waarbij een allrisk dekking de meest uitgebreide dekking biedt. Het is belangrijk om bij schade aan zonnepanelen snel contact op te nemen met de verzekeraar en de juiste stappen te nemen voor het indienen van een claim. Bij het afsluiten van een opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen is het verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken en goed te letten op de voorwaarden. Een onafhankelijke adviseur kan helpen bij het vinden van de beste opstalverzekering voor jouw situatie. Kortom, een opstalverzekering met dekking voor zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van jouw woning.

Meest gestelde vragen over opstalverzekering dekking zonnepanelen

Wat dekt een opstalverzekering precies voor zonnepanelen?

Een opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf, inclusief eventuele schade aan zonnepanelen die op het dak zijn geïnstalleerd. Het is belangrijk om te controleren of zonnepanelen expliciet vermeld staan op de polis.

Hoe kan ik schade aan zonnepanelen claimen bij mijn opstalverzekering?

Bij schade aan zonnepanelen is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar en de juiste stappen te nemen voor het indienen van een claim. Vaak is er sprake van een eigen risico bij schade aan de woning, waaronder ook schade aan zonnepanelen valt.

Vallen zonnepanelen onder een inboedelverzekering?

Nee, zonnepanelen vallen niet onder een inboedelverzekering, omdat ze aan het huis vastzitten en onderdeel zijn van de woning. Zonnepanelen zijn gedekt onder een opstalverzekering.

Welke dekkingen zijn er voor zonnepanelen onder een opstalverzekering?

Er zijn verschillende dekkingen voor zonnepanelen onder een opstalverzekering, afhankelijk van de verzekeraar en het soort opstalverzekering. Het is belangrijk om de voorwaarden van de opstalverzekering te controleren om te weten welke dekkingen er gelden.

Kan ik een opstalverzekering afsluiten speciaal voor zonnepanelen?

Nee, er bestaat geen opstalverzekering speciaal voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn gedekt onder een reguliere opstalverzekering.

Hoe kan ik de waarde van mijn zonnepanelen bepalen voor mijn opstalverzekering?

De waarde van de zonnepanelen kan bepaald worden aan de hand van de aankoopfactuur en/of installatierapport. Het is belangrijk om deze documenten te bewaren en bij schade aan de verzekeraar te overhandigen.

Is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor zonnepanelen?

Het is niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor zonnepanelen, maar het is wel sterk aanbevolen. Een opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het huis en de zonnepanelen, wat veel kosten kan besparen bij eventuele schade.

Wat is het eigen risico bij schade aan zonnepanelen onder een opstalverzekering?

Het eigen risico bij schade aan zonnepanelen onder een opstalverzekering verschilt per verzekeraar. Het is belangrijk om de voorwaarden van de opstalverzekering te controleren om te weten welk eigen risico er geldt.

Hoe kan ik een geschikte opstalverzekering vinden met dekking voor zonnepanelen?

Het is verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken en goed te letten op de voorwaarden en dekkingen voor zonnepanelen. Ook kan het helpen om een onafhankelijke adviseur in te schakelen voor het vinden van de beste opstalverzekering voor jouw situatie.

Wat zijn mogelijke uitzonderingen op de dekking van zonnepanelen onder een opstalverzekering?

Er kunnen verschillende uitzonderingen zijn op de dekking van zonnepanelen onder een opstalverzekering, zoals schade als gevolg van achterstallig onderhoud of als de zonnepanelen niet op de juiste manier zijn geïnstalleerd. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van de opstalverzekering te controleren en eventueel advies in te winnen bij een specialist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *