Salderen en Terugleververgoeding: Een Overzicht per Leverancier

Als specialist in het verduurzamen van woningen kom ik dagelijks in contact met mensen die hun huis willen verduurzamen. Een van de meest populaire manieren om je woning duurzamer te maken, is door zonnepanelen te installeren. Hiermee kun je zelf energie opwekken en besparen op je energierekening. Maar als je zonnepanelen hebt, is het ook belangrijk om te weten hoe je hiervoor wordt vergoed. In deze blog wil ik daarom graag meer vertellen over salderen en de verschillende terugleververgoedingen per energieleverancier.

Key takeaways

 1. Salderen en de terugleververgoeding zijn belangrijk om te begrijpen voor mensen met zonnepanelen om geld te besparen op hun energierekening.
 2. Het is verstandig om niet alleen te kijken naar de hoogte van de terugleververgoeding, maar ook naar de voorwaarden en totale kosten van energieleveranciers.
 3. Hoewel de salderingsregeling zal worden afgebouwd, kunnen zonnepanelen nog steeds geld besparen, maar met een terugleververgoeding van de energieleverancier in plaats van hetzelfde tarief voor teruglevering.

Wat is salderen?

Voordat we ingaan op de terugleververgoedingen, wil ik graag eerst uitleggen wat salderen precies is. Salderen houdt in dat de energie die je opwekt met je zonnepanelen, wordt verrekend met de energie die je verbruikt van het net. Op deze manier kun je besparen op je energierekening, omdat je minder energie hoeft af te nemen van je energieleverancier. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan wordt deze overschot teruggeleverd aan het net.

Het is belangrijk om te weten dat de salderingsregeling momenteel nog van kracht is. Dit houdt in dat je voor de energie die je teruglevert aan het net hetzelfde tarief krijgt als het tarief dat je betaalt voor de energie die je afneemt van je energieleverancier. Dit betekent dat je op deze manier nog steeds flink kunt besparen op je energierekening.

Afbouw salderingsregeling

Echter, de salderingsregeling zal binnenkort worden afgebouwd. Dit houdt in dat het tarief voor teruglevering van energie aan het net elk jaar iets lager wordt. Vanaf 2023 wordt het tarief jaarlijks met 9 procent verlaagd, tot het in 2031 uiteindelijk nul is. Dit betekent dat je vanaf dat moment geen vergoeding meer krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net.

Het is belangrijk om te weten dat de afbouw van de salderingsregeling een wetsvoorstel is dat al jarenlang vooruit wordt geschoven en waarover nog geen definitieve beslissing is genomen. Daarnaast zijn er politieke partijen tegen de afbouw van de salderingsregeling. Het is dus mogelijk dat de regeling alsnog wordt aangepast of zelfs behouden blijft.

Terugleververgoeding per energieleverancier

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, betekent dit dat je niet langer hetzelfde tarief krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. In plaats daarvan krijg je dan een terugleververgoeding van je energieleverancier. Het is daarom belangrijk om te weten welke vergoedingen de verschillende energieleveranciers bieden.

Om je hierbij te helpen, heb ik een overzicht gemaakt van de terugleververgoedingen per energieleverancier:

 • Eneco: 7 cent per kWh
 • Essent: 7 cent per kWh
 • Greenchoice:7 cent per kWh
 • Vattenfall: 6 cent per kWh
 • ENGIE: 5,5 cent per kWh
 • Pure Energie: 5,2 cent per kWh
 • Qurrent: 4,8 cent per kWh
 • Budget Energie: 4,6 cent per kWh
 • Energie Direct: 4,5 cent per kWh
 • Oxxio: 4 cent per kWh

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze terugleververgoedingen kunnen veranderen en dat het daarom verstandig is om regelmatig te checken welke vergoeding jouw energieleverancier op dat moment biedt.

Vergelijking van terugleververgoedingen

Als je het overzicht bekijkt, zie je dat er grote verschillen zijn tussen de terugleververgoedingen van de verschillende energieleveranciers. Het is daarom belangrijk om te kijken welke vergoeding het beste bij jou past. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar hoeveel energie je teruglevert, want bij een groot overschot aan energie kan een iets hogere vergoeding al snel veel geld opleveren.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van de vergoeding. Sommige energieleveranciers stellen bijvoorbeeld eisen aan het soort meter dat je hebt of het maximale vermogen van je zonnepanelen. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden voordat je besluit over te stappen naar een andere energieleverancier.

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Als je overweegt over te stappen naar een andere energieleverancier, is het belangrijk om te kijken naar meer dan alleen de terugleververgoeding. Ook de vaste leveringskosten en het tarief dat je betaalt voor de energie die je afneemt, zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een lagere terugleververgoeding kan bijvoorbeeld worden gecompenseerd door een lagere prijs voor de energie die je afneemt.

Als je besluit om over te stappen, is het verstandig om dit te doen op het moment dat je weet hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Op deze manier kun je een realistische schatting maken van hoeveel energie je teruglevert aan het net en kun je beter vergelijken welke energieleverancier het beste bij jou past.

Conclusie

Als specialist in het verduurzamen van woningen weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om te weten welke vergoeding je krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. Nu de salderingsregeling zal worden afgebouwd, is het extra belangrijk om te kijken naar de terugleververgoedingen per energieleverancier.

Het is daarbij belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoogte van de vergoeding, maar ook naar de voorwaarden en de totale kosten die je betaalt aan de energieleverancier. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en zoveel mogelijk besparen op je energierekening. Het goede nieuws is dat er altijd een terugleververgoeding zal blijven, zoals de Consumentenbond heeft vastgesteld.

Meest gestelde vragen over salderen en terugleververgoeding per energieleverancier

Wat is het verschil tussen salderen en een terugleververgoeding?

Salderen houdt in dat de energie die je opwekt met je zonnepanelen, wordt verrekend met de energie die je verbruikt van het net, terwijl een terugleververgoeding een vergoeding is die je krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net.

Hoe werkt de afbouw van de salderingsregeling precies?

Vanaf 2023 wordt het tarief jaarlijks met 9 procent verlaagd, tot het in 2031 uiteindelijk nul is. Dit betekent dat je vanaf dat moment geen vergoeding meer krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net.

Welke energieleverancier biedt de hoogste terugleververgoeding?

Op dit moment bieden Eneco, Essent en Greenchoice de hoogste terugleververgoedingen van respectievelijk 7 cent per kWh.

Hoe vaak veranderen de terugleververgoedingen van energieleveranciers?

De terugleververgoedingen kunnen veranderen en het is verstandig om regelmatig te checken welke vergoeding jouw energieleverancier op dat moment biedt.

Wat zijn de voorwaarden voor een terugleververgoeding?

Sommige energieleveranciers stellen bijvoorbeeld eisen aan het soort meter dat je hebt of het maximale vermogen van je zonnepanelen.

Is het verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier vanwege de terugleververgoeding?

Het kan verstandig zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier, maar het is ook belangrijk om te kijken naar andere factoren zoals de vaste leveringskosten en het tarief dat je betaalt voor de energie die je afneemt.

Wat gebeurt er met de energie die ik opwek en niet direct verbruik?

De energie die je opwekt en niet direct verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net.

Zal ik nog steeds geld besparen als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Ja, je kunt nog steeds geld besparen met zonnepanelen, maar de besparing zal wel lager zijn als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Wat is het verschil tussen een enkele en dubbele meter voor de terugleververgoeding?

Bij een dubbele meter betaal je een lager tarief voor de energie die je ‘s nachts gebruikt en krijg je ook een lager tarief voor de terugleververgoeding.

Kan ik nog steeds zonnepanelen installeren als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Ja, je kunt nog steeds zonnepanelen installeren en geld besparen, maar de besparing zal wel lager zijn als de salderingsregeling wordt afgebouwd en je zult een terugleververgoeding krijgen in plaats van hetzelfde tarief voor teruglevering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *