SolarEdge vs Enphase: Wat Zijn de Verschillen? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak de vraag welke omvormer het beste is om te gebruiken bij het installeren van zonnepanelen. Er zijn veel omvormermerken op de markt, maar in 2023 zijn SolarEdge en Enphase twee van de meest bekende merken. In dit artikel zal ik uitleggen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen SolarEdge en Enphase omvormers en welke het beste is voor verschillende situaties.

Key takeaways

  1. SolarEdge en Enphase omvormers bieden beide voordelen voor zonne-energiesystemen, maar hebben verschillende eigenschappen die beter kunnen passen bij de specifieke behoeften van een systeem.
  2. SolarEdge-omvormers hebben optimizers die de opbrengst van elk paneel optimaliseren, terwijl Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken die zorgen voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem.
  3. Bij het kiezen tussen SolarEdge en Enphase omvormers is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en het budget van het zonne-energiesysteem, evenals de installatievereisten en de monitoring- en onderhoudseisen van de omvormer.

Wat zijn SolarEdge en Enphase?

SolarEdge en Enphase zijn omvormermerken die worden gebruikt om de gelijkstroom (DC) van zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt door huizen en het elektriciteitsnet. SolarEdge is een Israëlisch bedrijf dat in 2006 is opgericht en Enphase is een Amerikaans bedrijf dat in 2006 is opgericht.

Belangrijke kenmerken en voordelen van SolarEdge en Enphase

SolarEdge-omvormers hebben een unieke technologie genaamd optimizers, die op elk zonnepaneel worden geïnstalleerd om de opbrengst van het zonnepaneel te optimaliseren. Dit zorgt voor een hogere opbrengst van het zonne-energiesysteem als geheel. Daarnaast biedt SolarEdge monitoring via hun webgebaseerde platform, waardoor gebruikers hun zonne-energiesysteem in realtime kunnen volgen en problemen kunnen oplossen.

Enphase-omvormers maken gebruik van micro-omvormertechnologie, waarbij er een omvormer op elk zonnepaneel wordt geïnstalleerd. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem. Enphase biedt ook monitoring via hun webgebaseerde platform, met de mogelijkheid om de prestaties van elk paneel te volgen en eventuele problemen op te lossen.

Hoe werken SolarEdge en Enphase omvormers?

Een omvormer is essentieel in een zonne-energiesysteem omdat het de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom (AC). De omvormer zorgt er ook voor dat de stroom die niet door het huishouden wordt gebruikt, terug wordt gestuurd naar het elektriciteitsnet.

SolarEdge-omvormers maken gebruik van optimizers, die op elk paneel worden geïnstalleerd. Deze optimizers optimaliseren de opbrengst van elk zonnepaneel en sturen de gelijkstroom (DC) naar de centrale omvormer, die de DC omzet in AC. Dit systeem biedt een hogere opbrengst dan traditionele omvormers, omdat het de invloed van schaduw en paneelafwijking minimaliseert.

Enphase-omvormers maken gebruik van micro-omvormers, die op elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Deze micro-omvormers zetten de DC stroom van elk zonnepaneel om in AC. Dit systeem biedt een hogere efficiëntie omdat elke micro-omvormer onafhankelijk werkt en de prestaties van elk paneel kunnen worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat als er een probleem is met één paneel, dit geen invloed heeft op de prestaties van de rest van het systeem.

Prestaties van SolarEdge en Enphase omvormers

Als we kijken naar de prestaties van SolarEdge en Enphase omvormers, zijn er verschillende factoren om te overwegen. Een van de belangrijkste factoren is de opbrengst van het zonne-energiesysteem.

SolarEdge-omvormers bieden een hogere opbrengst dan traditionele omvormers, omdat ze gebruik maken van optimizers die de opbrengst van elk paneel optimaliseren. Dit betekent dat als er sprake is van schaduw op één paneel, dit geen invloed heeft op de prestaties van de rest van het systeem. Dit zorgt voor een hogere totale opbrengst van het zonne-energiesysteem.

Enphase-omvormers bieden ook een hogere opbrengst omdat ze gebruik maken van micro-omvormers die de prestaties van elk paneel optimaliseren. Dit betekent dat als er een probleem is met één paneel, dit geen invloed heeft op de prestaties van de rest van het systeem. Dit zorgt voor een hogere totale opbrengst van het zonne-energiesysteem.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de levensduur van de omvormers. SolarEdge-omvormers hebben een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar, terwijl Enphase-omvormers een gemiddelde levensduur hebben van 25 jaar. Dit betekent dat als je van plan bent om langdurig te investeren in een zonne-energiesysteem, Enphase-omvormers een betere keuze zijn.

Kosten van SolarEdge en Enphase omvormers

Als we kijken naar de kosten van SolarEdge en Enphase omvormers, zijn er verschillende factoren om te overwegen. De kosten van een omvormer zijn afhankelijk van het vermogen dat het kan leveren en de functies die het heeft.

Over het algemeen zijn Enphase-omvormers duurder dan SolarEdge-omvormers. Dit komt omdat Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken, die duurder zijn om te produceren dan de optimizers die worden gebruikt door SolarEdge.

Installatie van SolarEdge en Enphase omvormers

Bij het kiezen tussen SolarEdge en Enphase omvormers is het belangrijk om rekening te houden met de installatievereisten. Beide omvormers hebben verschillende installatievereisten en complexiteit.

SolarEdge-omvormers hebben een centrale omvormer en optimizers die op elk paneel moeten worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de installatie van SolarEdge-omvormers over het algemeen meer tijd en arbeid kost dan de installatie van Enphase-omvormers.

Enphase-omvormers hebben micro-omvormers die op elk paneel moeten worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de installatie van Enphase-omvormers over het algemeen minder tijd en arbeid kost dan de installatie van SolarEdge-omvormers. Bovendien is het installeren van micro-omvormers eenvoudiger dan het installeren van optimizers, omdat de micro-omvormers rechtstreeks op het paneel worden bevestigd en geen extra bedrading vereisen.

Conclusie

Als specialist in het verduurzamen van woningen kan ik zeggen dat zowel SolarEdge als Enphase omvormers uitstekende keuzes zijn voor zonne-energiesystemen. SolarEdge-omvormers hebben optimizers die de opbrengst van elk paneel optimaliseren, terwijl Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken die zorgen voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem.

Als het gaat om kosten, zijn SolarEdge-omvormers over het algemeen goedkoper dan Enphase-omvormers. Enphase-omvormers hebben echter een langere levensduur dan SolarEdge-omvormers, wat ze geschikt maakt voor mensen die van plan zijn om langdurig te investeren in een zonne-energiesysteem.

Bij het kiezen tussen SolarEdge en Enphase omvormers is het ook belangrijk om rekening te houden met de installatievereisten. SolarEdge-omvormers hebben een centrale omvormer en optimizers die op elk paneel moeten worden geïnstalleerd, terwijl Enphase-omvormers micro-omvormers hebben die op elk paneel worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de installatie van SolarEdge-omvormers over het algemeen meer tijd en arbeid kost dan de installatie van Enphase-omvormers.

In het algemeen is het kiezen van de juiste omvormer afhankelijk van de specifieke behoeften van het zonne-energiesysteem. Als de opbrengst het belangrijkste is, is SolarEdge een goede keuze. Als betrouwbaarheid en lange levensduur belangrijker zijn, is Enphase een betere keuze. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste past bij de behoeften en budget van het zonne-energiesysteem.

Meest getelde vragen over SolarEdge vs Enphase

Wat zijn de verschillen tussen SolarEdge en Enphase omvormers?

SolarEdge-omvormers maken gebruik van optimizers om de opbrengst van elk zonnepaneel te optimaliseren, terwijl Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken die zorgen voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem.

Welke omvormer biedt een hogere opbrengst?

Beide omvormers bieden een hogere opbrengst dan traditionele omvormers, maar SolarEdge-omvormers hebben optimizers die de opbrengst van elk paneel optimaliseren, terwijl Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken die zorgen voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem.

Welke omvormer is duurder?

Over het algemeen zijn Enphase-omvormers duurder dan SolarEdge-omvormers, omdat Enphase-omvormers micro-omvormers gebruiken die duurder zijn om te produceren dan de optimizers die worden gebruikt door SolarEdge.

Welke omvormer heeft een langere levensduur?

Enphase-omvormers hebben over het algemeen een langere levensduur dan SolarEdge-omvormers, met een gemiddelde levensduur van 25 jaar vergeleken met 12-15 jaar voor SolarEdge-omvormers.

Welke omvormer is beter voor een groot zonne-energiesysteem?

Voor grote zonne-energiesystemen kan het voordelig zijn om SolarEdge-omvormers te gebruiken vanwege de optimizers die de opbrengst van elk paneel optimaliseren.

Welke omvormer is beter voor een klein zonne-energiesysteem?

Voor kleine zonne-energiesystemen kan het voordelig zijn om Enphase-omvormers te gebruiken vanwege de micro-omvormers die zorgen voor een hogere efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem.

Welke omvormer biedt betere monitoring?

Beide omvormers bieden monitoring via hun webgebaseerde platform, maar SolarEdge biedt monitoring van de centrale omvormer en optimizers, terwijl Enphase monitoring biedt van elk paneel via de micro-omvormers.

Welke omvormer heeft minder onderhoud nodig?

Beide omvormers hebben weinig onderhoud nodig, maar Enphase-omvormers hebben de neiging om minder onderhoud te vereisen vanwege de betere betrouwbaarheid van het systeem.

Welke omvormer heeft een eenvoudiger installatieproces?

Enphase-omvormers hebben over het algemeen een eenvoudiger installatieproces dan SolarEdge-omvormers, omdat micro-omvormers rechtstreeks op elk paneel worden bevestigd en geen extra bedrading vereisen.

Welke omvormer is beter voor gebieden met veel schaduw?

SolarEdge-omvormers zijn over het algemeen beter geschikt voor gebieden met veel schaduw, omdat de optimizers de opbrengst van elk paneel optimaliseren en de prestaties van het systeem niet beïnvloeden als er schaduw is op één paneel. Enphase-omvormers maken echter gebruik van micro-omvormers die de prestaties van elk paneel optimaliseren en ook geschikt zijn voor gebieden met veel schaduw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *