Soorten Omvormers 2023: de Nederlandse Markt in Kaart Gebracht

Als specialist in het verduurzamen van woningen, kan ik u vertellen dat het gebruik van zonne-energiesystemen de afgelopen jaren enorm is gestegen in Nederland. Zonne-energie is een schone en duurzame bron van energie, die bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bij het installeren van een zonne-energiesysteem is de omvormer een essentieel onderdeel. In deze blog bespreek ik de verschillende soorten omvormers die in Nederland beschikbaar zijn en de trends in de markt voor omvormers.

Key takeaways

 1. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar voor zonne-energiesystemen, zoals string omvormers, micro-omvormers, power optimizers en hybride omvormers.
 2. Micro-omvormers hebben als voordeel dat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd, waardoor de efficiëntie van het systeem verbetert en schaduw geen invloed heeft op de prestaties van andere panelen.
 3. Het is belangrijk om uw energiebehoeften te bepalen en een professionele installateur te raadplegen bij het kiezen van de juiste omvormer voor uw zonne-energiesysteem.

Wat zijn omvormers?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten omvormers, is het belangrijk om te begrijpen wat een omvormer is en hoe het werkt. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC), die gebruikt kan worden om apparaten in uw huis van stroom te voorzien of terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het is dus een onmisbaar onderdeel van elk zonne-energiesysteem.

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar op de Nederlandse markt. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende soorten omvormers.

 1. String omvormers

String omvormers zijn de meest voorkomende en traditionele omvormers op de Nederlandse markt. Ze zijn betrouwbaar, gemakkelijk te installeren en betaalbaar. Een string omvormer werkt door meerdere zonnepanelen in serie te schakelen, waardoor de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. De efficiëntie van een string omvormer kan echter afnemen als er schaduw op één of meerdere zonnepanelen valt, omdat de prestaties van alle panelen in de string beïnvloed worden.

 1. Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn relatief nieuw op de Nederlandse markt en winnen snel aan populariteit. In plaats van één grote omvormer, hebben micro-omvormers kleine omvormers die direct achter elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Dit betekent dat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd, waardoor de efficiëntie van het systeem verbetert en schaduw op één zonnepaneel geen invloed heeft op de prestaties van andere panelen.

 1. Power optimizers

Power optimizers zijn vergelijkbaar met micro-omvormers, maar in plaats van een omvormer per paneel, wordt er één optimizer per paneel geïnstalleerd. De optimizer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van elk zonnepaneel wordt geoptimaliseerd voordat het naar de centrale omvormer wordt gestuurd. Dit resulteert in een hogere efficiëntie en betere prestaties van het systeem.

 1. Hybride omvormers

Hybride omvormers zijn geschikt voor zowel zonne-energiesystemen als batterijopslagsystemen. Ze kunnen de energie van zonnepanelen opslaan in batterijen en deze energie later gebruiken wanneer het nodig is. Hybride omvormers zijn dus een goede keuze voor mensen die volledig off-grid willen gaan of voor mensen die willen profiteren van de voordelen van zowel zonne-energie als batterijopslag.

Voordelen en nadelen van verschillende soorten omvormers

Elke soort omvormer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreek ik enkele van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een omvormer.

 1. Kosten

String omvormers zijn over het algemeen de meest betaalbare optie, terwijl micro-omvormers en power optimizers duurder zijn vanwege de extra apparatuur die nodig is. Hybride omvormers zijn over het algemeen duurder dan de andere soorten omvormers, vanwege de extra batterijopslag.

 1. Efficiëntie

Micro-omvormers en power optimizers zijn over het algemeen efficiënter dan string omvormers, omdat elk paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd. Hybride omvormers zijn ook efficiënter omdat ze energie kunnen opslaan en later kunnen gebruiken.

 1. Veiligheid

Micro-omvormers en power optimizers zijn over het algemeen veiliger dan string omvormers, omdat ze werken op laagspanning en de gelijkstroom wordt geoptimaliseerd voordat het naar de centrale omvormer wordt gestuurd.

 1. Onderhoud

String omvormers vereisen over het algemeen minder onderhoud dan micro-omvormers en power optimizers, omdat er minder apparatuur is om te onderhouden. Hybride omvormers vereisen echter meer onderhoud vanwege de extra batterijopslag.

Populaire merken van omvormers in Nederland

Er zijn verschillende populaire merken van omvormers beschikbaar op de Nederlandse markt. Hieronder bespreek ik enkele van de meest bekende merken.

 1. SMA

SMA is een Duits bedrijf dat al meer dan 35 jaar actief is in de omvormermarkt. Het bedrijf staat bekend om zijn betrouwbare string omvormers.

 1. SolarEdge

SolarEdge is een Israëlisch bedrijf dat zich richt op power optimizers en centrale omvormers. Het bedrijf is vooral bekend om zijn innovatieve technologieën en hoge efficiëntie.

 1. Enphase

Enphase is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op micro-omvormers. Het bedrijf is relatief nieuw op de Nederlandse markt, maar wint snel aan populariteit vanwege de hoge efficiëntie van zijn producten.

 1. Fronius

Fronius is een Oostenrijks bedrijf dat zich richt op string omvormers en hybride omvormers. Het bedrijf is vooral bekend om zijn geavanceerde technologieën en betrouwbare producten.

Toepassingen van verschillende soorten omvormers

De verschillende soorten omvormers zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Hieronder bespreek ik enkele van de meest voorkomende toepassingen.

 1. Residentiële zonne-energiesystemen

Residentiële zonne-energiesystemen zijn ontworpen om te voorzien in de energiebehoeften van een huishouden. Voor deze toepassing zijn string omvormers en micro-omvormers geschikt.

 1. Commerciële zonne-energiesystemen

Commerciële zonne-energiesystemen zijn ontworpen om te voorzien in de energiebehoeften van bedrijven en organisaties. Voor deze toepassing zijn power optimizers en centrale omvormers geschikt.

 1. Off-grid zonne-energiesystemen

Off-grid zonne-energiesystemen zijn ontworpen voor mensen die volledig off-grid willen gaan en geen gebruik willen maken van het elektriciteitsnet. Voor deze toepassing zijn hybride omvormers geschikt, omdat ze de energie van zonnepanelen kunnen opslaan in batterijen en later kunnen gebruiken wanneer het nodig is.

Trends in de Nederlandse omvormer markt

Er zijn verschillende trends te zien in de Nederlandse omvormer markt. Hieronder bespreek ik enkele van de belangrijkste trends.

 1. Opkomst van hybride omvormers

Hybride omvormers worden steeds populairder vanwege de mogelijkheid om energie op te slaan in batterijen. Dit maakt het mogelijk om volledig off-grid te gaan of om te profiteren van de voordelen van zowel zonne-energie als batterijopslag.

 1. Toenemende populariteit van micro-omvormers

Micro-omvormers winnen snel aan populariteit vanwege de hogere efficiëntie en betere prestaties van het systeem. Bovendien zijn micro-omvormers veiliger dan string omvormers en minder gevoelig voor schaduw.

 1. Verschuiving naar slimme omvormers

Slimme omvormers worden steeds belangrijker vanwege de mogelijkheid om op afstand te monitoren en te controleren. Dit maakt het mogelijk om problemen snel op te sporen en op te lossen.

Advies voor het kiezen van een omvormer

Bij het kiezen van een omvormer zijn er enkele belangrijke overwegingen waar u rekening mee moet houden. Hieronder geef ik enkele tips.

 1. Overweeg uw energiebehoeften

Het is belangrijk om uw energiebehoeften te bepalen voordat u een omvormer kiest. Hoeveel energie heeft u nodig en hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om aan die energiebehoefte te voldoen?

 1. Bepaal uw budget

Omvormers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om uw budget te bepalen voordat u een omvormer kiest. Bedenk hoeveel u bereid bent te investeren in uw zonne-energiesysteem en kies een omvormer die past binnen uw budget.

 1. Raadpleeg een professionele installateur

Het is altijd een goed idee om een professionele installateur te raadplegen voordat u een omvormer kiest. Een installateur kan u helpen bij het bepalen van uw energiebehoeften, het kiezen van de juiste omvormer en het installeren van het systeem.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken wat omvormers zijn en hoe ze werken. We hebben de verschillende soorten omvormers besproken en de voor- en nadelen van elk type omvormer. We hebben ook enkele populaire merken van omvormers besproken en de verschillende toepassingen van elk type omvormer. Tot slot hebben we enkele trends in de Nederlandse omvormer markt besproken en advies gegeven voor het kiezen van een omvormer. Hopelijk heeft deze blog u geholpen bij het begrijpen van de verschillende soorten omvormers en bij het maken van een weloverwogen keuze voor uw zonne-energiesysteem.

Meest gestelde vragen over de soorten omvormers

Welke soorten omvormers zijn er beschikbaar in 2023?

In 2023 zijn er verschillende soorten omvormers beschikbaar, zoals string omvormers, micro-omvormers, power optimizers en hybride omvormers.

Wat zijn de voordelen van micro-omvormers?

Micro-omvormers hebben als voordeel dat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd, waardoor de efficiëntie van het systeem verbetert en schaduw op één zonnepaneel geen invloed heeft op de prestaties van andere panelen.

Wat zijn de nadelen van string omvormers?

Het nadeel van string omvormers is dat de efficiëntie kan afnemen als er schaduw op één of meerdere zonnepanelen valt, omdat de prestaties van alle panelen in de string beïnvloed worden.

Wat zijn de populairste merken van omvormers in Nederland?

Enkele populaire merken van omvormers in Nederland zijn SMA, SolarEdge, Enphase en Fronius.

Welke toepassingen zijn er voor hybride omvormers?

Hybride omvormers zijn geschikt voor zowel zonne-energiesystemen als batterijopslagsystemen. Ze kunnen de energie van zonnepanelen opslaan in batterijen en deze energie later gebruiken wanneer het nodig is.

Wat zijn de kosten van micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan string omvormers, vanwege de extra apparatuur die nodig is.

Wat zijn de veiligheidsvoordelen van power optimizers?

Power optimizers zijn over het algemeen veiliger dan string omvormers, omdat ze werken op laagspanning en de gelijkstroom wordt geoptimaliseerd voordat het naar de centrale omvormer wordt gestuurd.

Welke trends zijn er te zien in de Nederlandse omvormer markt?

Enkele trends in de Nederlandse omvormer markt zijn de opkomst van hybride omvormers, de toenemende populariteit van micro-omvormers en de verschuiving naar slimme omvormers.

Hoe bepaal ik mijn energiebehoeften bij het kiezen van een omvormer?

Het is belangrijk om uw energiebehoeften te bepalen voordat u een omvormer kiest. Bedenk hoeveel energie u nodig heeft en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om aan die energiebehoefte te voldoen.

Wat is het belang van een professionele installateur bij het kiezen van een omvormer?

Een professionele installateur kan u helpen bij het bepalen van uw energiebehoeften, het kiezen van de juiste omvormer en het installeren van het systeem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *