Thuisbatterij Merken Overzicht: Welke Opties heb je in Nederland?

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak vragen van huiseigenaren over de mogelijkheden om hun huis energiezuiniger te maken. Eén van de oplossingen die steeds populairder wordt, is het installeren van een thuisbatterij. Een thuisbatterij is een batterij die energie kan opslaan die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Op die manier kan de opgewekte energie ook worden gebruikt als de zon niet schijnt, wat zorgt voor een hogere zelfvoorziening en lagere energierekening. In dit artikel zal ik een overzicht geven van de beschikbare thuisbatterij merken in Nederland, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij het verduurzamen van jouw huis.

Key takeaways

 1. Thuisbatterijen kunnen helpen bij het verlagen van de energierekening en het verminderen van CO2-uitstoot.
 2. Er zijn verschillende merken thuisbatterijen beschikbaar in Nederland met verschillende prijskaartjes, opslagcapaciteiten en specificaties.
 3. Bij het kiezen van een thuisbatterij is het belangrijk om rekening te houden met je budget, het gebruik van de batterij en de duurzaamheid van het merk.

Waarom zou je een thuisbatterij willen hebben?

Voordat we de beschikbare thuisbatterij merken bespreken, is het belangrijk om te begrijpen waarom een thuisbatterij een goede investering kan zijn. Een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, zoals:

 1. Besparen op energiekosten: Als je zonnepanelen hebt, maar overdag niet thuis bent, gaat een groot deel van de opgewekte energie verloren. Met een thuisbatterij kun je de opgewekte energie opslaan en later gebruiken, waardoor je minder energie hoeft af te nemen van je energieleverancier.
 2. Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk: Bij een stroomstoring kun je nog steeds gebruikmaken van de energie die je hebt opgeslagen in de thuisbatterij. Op die manier ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.
 3. Verminderde CO2-uitstoot: Door het opslaan van opgewekte energie in een thuisbatterij, kun je ervoor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen worden verbruikt.

Welke merken thuisbatterijen zijn er in Nederland?

Er zijn verschillende merken thuisbatterijen op de Nederlandse markt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste merken en hun kenmerken.

 1. Tesla Powerwall
  De Tesla Powerwall is één van de bekendste thuisbatterijen op de markt. Het heeft een opslagcapaciteit van 13,5 kWh en kan maximaal 5 kW continu vermogen leveren. De Powerwall is een lithium-ionbatterij die zowel binnenshuis als buitenshuis kan worden geïnstalleerd. De batterij kan worden gekoppeld aan zonnepanelen en is compatibel met de meeste omvormers.
 2. LG Chem RESU
  De LG Chem RESU is een compacte thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 3,3 kWh tot 9,8 kWh. De batterij kan worden uitgebreid door meerdere modules te koppelen en kan maximaal 3,5 kW continu vermogen leveren. De RESU is geschikt voor binnen- en buitenshuis en kan worden gekoppeld aan zonnepanelen.
 3. Sonnenbatterie
  De Sonnenbatterie is een Duits merk dat zich richt op duurzame energieopslag. De thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van 4 kWh tot 16 kWh en kan maximaal 4 kW continu vermogen leveren. De batterij kan binnenshuis worden geïnstalleerd en kan worden gekoppeld aan zonnepanelen. De Sonnenbatterie heeft ook een intelligent energiebeheersysteem dat ervoor zorgt dat de opgeslagen energie efficiënt wordt gebruikt.
 4. Enphase AC Battery
  De Enphase AC Battery is een lithium-ionbatterij die ontworpen is om te werken met Enphase-micro-omvormers. De batterij heeft een opslagcapaciteit van 1,2 kWh tot 3,5 kWh en kan maximaal 0,5 kW continu vermogen leveren. De AC Battery is geschikt voor binnen- en buitenshuis en kan worden gekoppeld aan zonnepanelen.
 5. VARTA element
  De VARTA element is een Duits merk dat zich richt op energieopslagoplossingen. De thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van 3,3 kWh tot 13,8 kWh en kan maximaal 5,5 kW continu vermogen leveren. De element kan binnenshuis worden geïnstalleerd en kan worden gekoppeld aan zonnepanelen. De batterij is ook compatibel met verschillende omvormers.

Vergelijking van de merken

Nu we een overzicht hebben van de beschikbare thuisbatterij merken, is het belangrijk om deze merken met elkaar te vergelijken. Hieronder vind je een vergelijking van de verschillende merken op basis van prijs, specificaties en duurzaamheid.

Prijsvergelijking

De prijzen van thuisbatterijen variëren sterk afhankelijk van de opslagcapaciteit en het merk. Over het algemeen zijn de Tesla Powerwall en de Sonnenbatterie de duurste opties, terwijl de Enphase AC Battery en de LG Chem RESU goedkopere alternatieven zijn.

Specificatievergelijking

De opslagcapaciteit en het maximale vermogen van de thuisbatterijen verschillen ook sterk per merk. Als je op zoek bent naar een thuisbatterij met een grote opslagcapaciteit, dan zijn de Tesla Powerwall en de VARTA element goede opties. Als je op zoek bent naar een compacte thuisbatterij, dan zijn de LG Chem RESU en de Enphase AC Battery betere opties.

Duurzaamheid

Als het gaat om duurzaamheid, zijn alle genoemde merken goed bezig. Ze zijn allemaal ontworpen om de CO2-uitstoot te verminderen en te zorgen voor een efficiënte opslag van energie. De Sonnenbatterie en de VARTA element hebben echter een voorsprong als het gaat om duurzaamheid, omdat ze zijn ontworpen met het oog op recycling en een lange levensduur.

Advies voor het kiezen van een thuisbatterij

Als je op zoek bent naar een thuisbatterij, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze:

 1. Op welke manier wil je de thuisbatterij gebruiken?
  Als je de thuisbatterij voornamelijk wilt gebruiken om de energierekening te verlagen, dan is het belangrijk om te kijken naar de opslagcapaciteit en het vermogen van de batterij. Als je de thuisbatterij wilt gebruiken als backup in geval van een stroomstoring, dan is het belangrijk om te kijken naar het vermogen en de duurzaamheid van de batterij.
 2. Wat is je budget?
  Thuisbatterijen kunnen een grote investering zijn. Het is daarom belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het maken van je keuze. Houd er wel rekening mee dat een hogere investering vaak leidt tot betere specificaties en een langere levensduur van de batterij.
 3. Welk merk heeft de beste specificaties voor jouw situatie?
  Zoals eerder besproken, hebben de verschillende merken thuisbatterijen verschillende specificaties. Het is daarom belangrijk om te kijken naar welke specificaties het beste passen bij jouw situatie en behoeften.
 4. Hoe duurzaam is het merk?
  Als je geeft om duurzaamheid en het verminderen van je CO2-uitstoot, dan is het belangrijk om te kijken naar het duurzaamheidsbeleid van het merk. Zoek bijvoorbeeld uit of het merk gebruikmaakt van gerecyclede materialen en of de batterij makkelijk te recyclen is aan het einde van zijn levensduur.

Conclusie

Er zijn verschillende merken thuisbatterijen beschikbaar in Nederland met elk hun eigen specificaties en prijskaartjes. De Tesla Powerwall en de Sonnenbatterie zijn de duurste opties, terwijl de Enphase AC Battery en de LG Chem RESU goedkopere alternatieven zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met je budget, het gebruik van de batterij en de duurzaamheid bij het maken van je keuze. Een thuisbatterij kan een goede investering zijn om je huis te verduurzamen en te besparen op energiekosten. Met dit overzicht van beschikbare merken kun je een weloverwogen keuze maken bij het verduurzamen van jouw huis.

Meest gestelde vragen over de thuisbatterij merken

Hoe werkt een thuisbatterij en hoe wordt deze geïnstalleerd?

Een thuisbatterij slaat energie op die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze energie kan later worden gebruikt wanneer er geen energie wordt opgewekt. Het installatieproces van een thuisbatterij verschilt per merk en kan worden gedaan door een professionele installateur.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan helpen om de energierekening te verlagen en zorgt voor onafhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast kan het ook bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Welke merken thuisbatterijen zijn er beschikbaar in Nederland?

Er zijn verschillende merken thuisbatterijen beschikbaar in Nederland, waaronder de Tesla Powerwall, LG Chem RESU, Sonnenbatterie, Enphase AC Battery en VARTA element.

Welke thuisbatterij heeft de grootste opslagcapaciteit?

De Tesla Powerwall en de VARTA element hebben de grootste opslagcapaciteit van de beschikbare merken thuisbatterijen.

Welke thuisbatterij is het meest duurzaam?

De Sonnenbatterie en de VARTA element zijn ontworpen met het oog op recycling en hebben een voorsprong als het gaat om duurzaamheid.

Kunnen thuisbatterijen ook worden gebruikt als backup tijdens stroomstoringen?

Ja, een thuisbatterij kan worden gebruikt als backup in geval van een stroomstoring.

Wat is het maximale vermogen dat een thuisbatterij kan leveren?

Het maximale vermogen dat een thuisbatterij kan leveren verschilt per merk en kan variëren van 0,5 kW tot 5,5 kW.

Zijn alle thuisbatterijen geschikt voor buitengebruik?

Nee, niet alle thuisbatterijen zijn geschikt voor buitengebruik. Sommige merken, zoals de Tesla Powerwall en de LG Chem RESU, kunnen zowel binnen- als buitenshuis worden geïnstalleerd, terwijl andere merken alleen binnenshuis kunnen worden geïnstalleerd.

Kan een thuisbatterij worden gekoppeld aan zonnepanelen?

Ja, een thuisbatterij kan worden gekoppeld aan zonnepanelen om de opgewekte energie op te slaan en later te gebruiken.

Wat zijn de kosten van een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij verschillen per merk en opslagcapaciteit. Over het algemeen zijn thuisbatterijen een grote investering, maar ze kunnen op de lange termijn zorgen voor besparingen op de energierekening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *