Welke Manieren van Montage Zijn Er? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen kom ik regelmatig in aanraking met de vraag welke manieren van montage er zijn en welke methode het beste is voor een bepaalde situatie. In deze blog ga ik daarom dieper in op de verschillende typen montage en hun voor- en nadelen, en geef ik tips voor het uitvoeren van een succesvolle montage.

Key takeaways

 1. Er zijn verschillende typen montage, elk met hun eigen voor- en nadelen, die geschikt zijn voor verschillende materialen en toepassingen.
 2. Bij het kiezen van de juiste montage methode zijn factoren zoals het gewicht van het object en omgevingsfactoren belangrijk om rekening mee te houden.
 3. Door de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken en veiligheidsmaatregelen te treffen, kun je ervoor zorgen dat je een sterke en veilige montage uitvoert die lang mee zal gaan.

Typen montage

Er zijn verschillende typen montage die gebruikt kunnen worden bij het bevestigen van objecten aan een oppervlak. Hieronder licht ik enkele veelvoorkomende typen montage uit:

Lijmmontage

Lijmmontage is een veelgebruikte methode om objecten aan een oppervlak te bevestigen. Er zijn verschillende soorten lijm die geschikt zijn voor verschillende materialen en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan houtlijm, PVC-lijm, of contactlijm. Lijmmontage heeft als voordeel dat het een snelle en eenvoudige methode is, zonder dat er gaten geboord hoeven te worden. Het is echter wel belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor het materiaal en de toepassing, en om voldoende droogtijd te geven voor een sterke hechting.

Klikmontage

Klikmontage is een methode waarbij objecten in elkaar worden geklikt, zonder dat er lijm of schroeven aan te pas komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kliklaminaat. Klikmontage heeft als voordeel dat het snel en eenvoudig is, en dat er geen schade wordt aangericht aan het oppervlak. Het nadeel is echter dat het minder sterk kan zijn dan bijvoorbeeld schroefmontage.

Schroefmontage

Schroefmontage is een methode waarbij objecten met schroeven aan een oppervlak worden bevestigd. Dit is een sterke methode die goed geschikt is voor zware objecten en materialen zoals hout en metaal. Schroefmontage heeft als voordeel dat het een sterke en duurzame verbinding geeft, maar het nadeel is dat er gaten geboord moeten worden en dat het oppervlak beschadigd kan worden.

Tape montage

Tape montage is een methode waarbij objecten met dubbelzijdig tape aan een oppervlak worden bevestigd. Dit is een snelle en eenvoudige methode, zonder dat er schroeven of lijm aan te pas komen. Het voordeel is dat er geen gaten geboord hoeven te worden en dat het oppervlak niet beschadigd raakt. Het nadeel is echter dat de hechting minder sterk kan zijn dan bijvoorbeeld schroef- of lijm montage.

Voor- en nadelen van verschillende montage typen

Elk type montage heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende materialen en toepassingen. Hieronder heb ik de belangrijkste voor- en nadelen per montage type op een rij gezet:

Lijmmontage

 • Voordeel: snel en eenvoudig, geen gaten boren, geschikt voor diverse materialen.
 • Nadeel: juiste lijm kiezen, droogtijd vereist, minder geschikt voor zware objecten.

Klikmontage

 • Voordeel: snel en eenvoudig, geen schade aan oppervlak, geschikt voor lichtere objecten.
 • Nadeel: minder sterk dan bijvoorbeeld schroef- of lijm montage, minder geschikt voor zware objecten.

Schroefmontage

 • Voordeel: sterke en duurzame verbinding, geschikt voor zware objecten en materialen.
 • Nadeel: gaten boren en oppervlak beschadigen, moeilijker te verwijderen dan bijvoorbeeld tape montage.

Tape montage

 • Voordeel: snel en eenvoudig, geen gaten boren, geen schade aan oppervlak.
 • Nadeel: hechting kan minder sterk zijn dan bijvoorbeeld schroef- of lijm montage, minder geschikt voor zware objecten.

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste montage methode

Bij het kiezen van de juiste montage methode zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder heb ik de belangrijkste factoren op een rij gezet:

Ondergrond / materiaal waarop de montage moet worden uitgevoerd

 • Niet elk montage type is geschikt voor elk materiaal. Zo is lijm montage bijvoorbeeld minder geschikt voor vochtige oppervlakken, terwijl schroefmontage minder geschikt is voor dunne of kwetsbare materialen.
 • Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken welk montage type geschikt is voor het betreffende materiaal.

Gewicht van het object dat wordt gemonteerd

 • Het gewicht van het object dat wordt gemonteerd is van invloed op de keuze voor een montage methode. Zo is schroefmontage bijvoorbeeld geschikter voor zware objecten dan tape montage.

Omgevingsfactoren, zoals vochtigheid en temperatuur

 • Omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuur kunnen van invloed zijn op de keuze voor een montage methode. Zo is lijm montage bijvoorbeeld minder geschikt voor vochtige omgevingen, terwijl tape montage minder geschikt is voor warme omgevingen.

Duurzaamheid van het montage type

 • Bij het kiezen van een montage methode is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid ervan. Zo kan schroefmontage een sterke en duurzame verbinding geven, terwijl tape montage minder lang mee kan gaan.

Tips voor het uitvoeren van een succesvolle montage

Om een succesvolle montage uit te voeren, zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

Hoe zorg je voor een sterke en veilige montage

 • Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en vetvrij is voordat de montage wordt uitgevoerd. Dit zorgt voor een goede hechting.
 • Gebruik de juiste gereedschappen en materialen voor de betreffende montage methode.
 • Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.

De juiste gereedschappen en materialen gebruiken

 • Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en materialen gebruikt voor de betreffende montage methode. Zo heb je bijvoorbeeld een boor nodig voor schroefmontage, terwijl je bij tape montage alleen dubbelzijdig tape nodig hebt.

Veiligheidsmaatregelen bij het uitvoeren van montage

 • Draag altijd veiligheidsbril en werkhandschoenen bij het uitvoeren van montage werkzaamheden.
 • Zorg ervoor dat je op een veilige manier werkt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ladder of steiger wanneer je op hoogte werkt.

Conclusie

Er zijn verschillende typen montage die gebruikt kunnen worden bij het bevestigen van objecten aan een oppervlak. Elk type montage heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende materialen en toepassingen. Bij het kiezen van de juiste montage methode zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals het gewicht van het object en omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuur. Om een succesvolle montage uit te voeren, is het belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken en veiligheidsmaatregelen te treffen. Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je een sterke en veilige montage uitvoert die lang mee zal gaan.

Meest gestelde vragen over: Welke manieren van montage zijn er?

Wat is de beste manier van montage voor zware objecten?

Schroefmontage is over het algemeen geschikter voor zware objecten dan andere montage methoden.

Welke lijm is het beste voor het bevestigen van keramische tegels?

Voor het bevestigen van keramische tegels is tegellijm de meest geschikte lijm.

Is tape montage geschikt voor buitentoepassingen?

Tape montage kan geschikt zijn voor buitentoepassingen, maar het is belangrijk om te controleren of de tape geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Kan klikmontage worden gebruikt voor het bevestigen van gipsplaten?

Klikmontage is over het algemeen minder geschikt voor het bevestigen van gipsplaten dan bijvoorbeeld schroefmontage.

Hoe zorg je ervoor dat de lijm goed hecht bij lijm montage?

Om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht bij lijm montage is het belangrijk om het oppervlak goed schoon en droog te maken voordat de lijm wordt aangebracht.

Is tape montage geschikt voor het bevestigen van spiegels?

Tape montage kan geschikt zijn voor het bevestigen van spiegels, maar het is belangrijk om te controleren of de tape geschikt is voor gebruik op glas.

Kan klikmontage worden gebruikt voor het bevestigen van plinten?

Klikmontage kan geschikt zijn voor het bevestigen van plinten, afhankelijk van het type plint en de ondergrond.

Welk gereedschap is nodig voor schroefmontage?

Voor schroefmontage is een boor en schroevendraaier nodig.

Kan tape montage worden gebruikt voor het bevestigen van zware objecten?

Tape montage is over het algemeen minder geschikt voor het bevestigen van zware objecten dan bijvoorbeeld schroef- of lijm montage.

Is schroefmontage geschikt voor het bevestigen van glas?

Schroefmontage is over het algemeen minder geschikt voor het bevestigen van glas dan bijvoorbeeld lijm montage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *