Zelf Zonnepanelen Plaatsen: Waar Moet je op letten? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik vaak de vraag of het mogelijk is om zelf zonnepanelen te plaatsen. Het antwoord is ja, dat kan zeker! Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog zal ik stap voor stap uitleggen waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen.

Key takeaways

  1. Een goede voorbereiding en veiligheid zijn essentieel bij het zelf plaatsen van zonnepanelen.
  2. Het aansluiten van de zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk moet altijd door een erkend installateur worden gedaan.
  3. Reguliere controle en onderhoud van de zonnepanelen zijn belangrijk voor een maximale opbrengst en een langere levensduur.

Benodigdheden en voorbereidingen

Voordat je begint met het plaatsen van de zonnepanelen, is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt. Het is ook handig om te weten welke gereedschappen je bij de hand moet hebben en hoe je een goede voorbereiding kunt treffen.

Materialen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je uiteraard zonnepanelen nodig. Daarnaast heb je ook montagemateriaal nodig, zoals bevestigingshaken en rails. Ook is het belangrijk om te kijken welke kabels en stekkers je nodig hebt om de zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Het is aan te raden om materialen van goede kwaliteit te kopen, zodat je zeker weet dat de zonnepanelen goed bevestigd zijn en veilig zijn aangesloten.

Gereedschappen

Voor het plaatsen van de zonnepanelen heb je een aantal gereedschappen nodig. Denk hierbij aan een boormachine, schroevendraaiers, tangen en een waterpas. Ook kan het handig zijn om een ladder te hebben om op het dak te komen. Zorg ervoor dat je veilig werkt en gebruik bijvoorbeeld een valbeveiliging als je op het dak werkt.

Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met het plaatsen van de zonnepanelen, is het belangrijk om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Is het dak bijvoorbeeld sterk genoeg om het gewicht van de zonnepanelen te dragen? Daarnaast moet je ook kijken naar de ligging van het dak. Zonnepanelen werken het beste als ze op het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben van ongeveer 35 graden. Maar ook als jouw dak niet helemaal op het zuiden gericht is of als de hellingshoek afwijkt, kan het nog steeds rendabel zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Het plaatsen van de zonnepanelen

Als je een goede voorbereiding hebt getroffen en alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt, kun je beginnen met het plaatsen van de zonnepanelen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je de zonnepanelen plaatst.

Stap 1: Montagemateriaal bevestigen

Het eerste wat je moet doen, is het bevestigen van het montagemateriaal op het dak. Hierbij moet je rekening houden met de hellingshoek en de afstand tussen de zonnepanelen. Zorg ervoor dat het montagemateriaal stevig is bevestigd en gebruik bijvoorbeeld een waterpas om te controleren of het materiaal recht is bevestigd.

Stap 2: Plaatsen van de zonnepanelen

Als het montagemateriaal goed bevestigd is, kun je de zonnepanelen gaan plaatsen. Leg de panelen op het montagemateriaal en bevestig ze met de bevestigingshaken en rails. Let erop dat de panelen recht liggen en dat er voldoende ruimte is tussen de panelen, zodat ze elkaar niet overschaduwen.

Stap 3: Kabels aansluiten

Als de panelen goed zijn bevestigd, kun je de kabels aansluiten op de omvormer. Dit is het apparaat dat de opgewekte energie omzet in bruikbare energie voor in huis. Sluit de kabels volgens de instructies van de fabrikant aan op de omvormer en controleer of alles goed vast zit.

Stap 4: Aansluiten op het elektriciteitsnetwerk

Als de kabels zijn aangesloten op de omvormer, kun je de omvormer aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Dit kun je het beste laten doen door een erkend installateur. Hij kan controleren of alles veilig is aangesloten en kan de installatie laten keuren door een onafhankelijke instantie.

Elektrische aansluiting

Het aansluiten van de zonnepanelen op het elektriciteitsnetwerk is een belangrijke stap. Hierbij is het van groot belang dat alles veilig gebeurt en dat je de juiste kabels en stekkers gebruikt. Het aansluiten van de omvormer op het netwerk kun je het beste laten doen door een erkend installateur. Hij kan controleren of alles veilig is aangesloten en kan de installatie laten keuren door een onafhankelijke instantie. Het is belangrijk om de installatie te laten keuren, omdat de keurder controleert of alles voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en of de installatie goed functioneert.

Controle en onderhoud

Als de zonnepanelen eenmaal zijn geplaatst en aangesloten, is het belangrijk om regelmatig te controleren of ze nog goed werken en of er sprake is van eventuele beschadigingen. Daarnaast is het ook belangrijk om de zonnepanelen goed te onderhouden, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Hieronder geef ik een aantal tips voor controle en onderhoud van de zonnepanelen.

Controle

Controleer regelmatig of de zonnepanelen nog goed werken en of er sprake is van eventuele beschadigingen. Dit kun je het beste doen door de opbrengst van de zonnepanelen te vergelijken met de verwachte opbrengst. Als er sprake is van een afwijking, kan er mogelijk iets mis zijn met de installatie. Controleer ook regelmatig of de kabels nog goed vastzitten en of er geen beschadigingen zijn.

Onderhoud

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Vuil en stof kunnen namelijk invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen. Maak de zonnepanelen daarom minimaal één keer per jaar schoon met een zachte borstel en water. Gebruik geen schurende middelen of hogedrukreinigers, omdat deze de panelen kunnen beschadigen.

Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen te beschermen tegen eventuele weersinvloeden, zoals hagel. Dit kun je doen door gebruik te maken van een beschermfolie of door de panelen onder een overkapping te plaatsen.

Wanneer moet je een professional inschakelen?

Als je zelf zonnepanelen wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten wanneer je een professional moet inschakelen. Het aansluiten van de omvormer op het elektriciteitsnetwerk kun je het beste laten doen door een erkend installateur. Hij kan controleren of alles veilig is aangesloten en kan de installatie laten keuren door een onafhankelijke instantie.

Ook als je twijfelt over de geschiktheid van je dak of als je niet zeker weet of je het zelf kunt doen, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een specialist kan je adviseren over de mogelijkheden en kan de installatie veilig en vakkundig uitvoeren.

Conclusie

Zelf zonnepanelen plaatsen is goed te doen, mits je op de juiste zaken let. Een goede voorbereiding en veiligheid zijn van groot belang. Met de juiste kennis en tools kan iedereen zijn eigen zonnepanelen plaatsen. Zorg er wel voor dat je de installatie laat keuren door een onafhankelijke instantie en dat je regelmatig controleert of de zonnepanelen nog goed werken en of er sprake is van eventuele beschadigingen. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Meest gestelde vragen over zelf zonnepanelen plaatsen

Wat zijn de voordelen van zelf zonnepanelen plaatsen?

Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan veel kosten besparen op de installatiekosten. Bovendien draag je bij aan een duurzamere wereld en verlaag je je energierekening.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om te letten op de geschiktheid van je dak, de ligging van het dak, de benodigde materialen en gereedschappen en de veiligheidsmaatregelen.

Is het plaatsen van zonnepanelen moeilijk?

Het plaatsen van zonnepanelen is niet per se moeilijk, maar het vereist wel enige kennis en ervaring. Een goede voorbereiding en veiligheid zijn van groot belang.

Wat zijn de kosten van zelf zonnepanelen plaatsen?

De kosten van zelf zonnepanelen plaatsen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat je wilt plaatsen en de benodigde materialen. Het kan echter veel kosten besparen op de installatiekosten.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de oppervlakte van je dak. Het is aan te raden om een berekening te maken om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Een zonnepaneel gaat gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar mee. Na deze periode neemt de opbrengst van het paneel geleidelijk af.

Moet ik de zonnepanelen zelf onderhouden?

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Vuil en stof kunnen namelijk invloed hebben op de opbrengst van de zonnepanelen.

Hoeveel energie kan ik opwekken met zonnepanelen?

Het opwekken van energie met zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging en hellingshoek van het dak en het aantal zonnepanelen. Een specialist kan een inschatting maken van de verwachte opbrengst.

Is er subsidie beschikbaar voor zelf zonnepanelen plaatsen?

Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is verstandig om je hierover te laten informeren bij je gemeente of de belastingdienst.

Kan ik zonnepanelen ook leasen in plaats van kopen?

Het is mogelijk om zonnepanelen te leasen in plaats van te kopen. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag voor het gebruik van de zonnepanelen. Het is wel belangrijk om de voorwaarden goed door te nemen en te kijken of het financieel voordelig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *