BTW op Zonnepanelen: Hoe Zit Dat Precies? (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen krijg ik regelmatig de vraag: “Hoe zit het precies met de BTW op zonnepanelen?” Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat het afhangt van verschillende factoren. In dit artikel zal ik je daarom alles vertellen wat je moet weten over de BTW op zonnepanelen.

Key takeaways

  1. Het BTW-tarief voor zonnepanelen is momenteel 21%, terwijl het tarief voor installatiekosten 9% bedraagt.
  2. Bedrijven die BTW betalen over de aanschaf van zonnepanelen, hebben recht op teruggave van deze BTW bij de Belastingdienst.
  3. Door BTW terug te vragen en kosten te besparen waar mogelijk, kun je de aanschaf van zonnepanelen wellicht iets voordeliger maken.

Inleiding

Zonnepanelen zijn een duurzame en populaire manier om je woning te voorzien van groene stroom. De aanschaf van zonnepanelen kan echter prijzig zijn, en daarom is het belangrijk om te weten hoeveel BTW je moet betalen bij de aanschaf ervan. In dit artikel zal ik uitleggen wat de BTW op zonnepanelen precies inhoudt en hoeveel BTW je moet betalen bij de aanschaf ervan.

Wat is de BTW op zonnepanelen?

De BTW op zonnepanelen is de belasting die je betaalt over de aanschaf van zonnepanelen. Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen de BTW-regeling voor particulieren en bedrijven.

BTW-regeling voor particulieren

Als particulier kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit betekent dat je geen BTW hoeft te betalen als de totale investering in zonnepanelen niet hoger is dan €20.000,-. Daarnaast hoef je als particulier geen BTW-aangifte te doen en kun je geen BTW terugvragen bij de Belastingdienst.

BTW-regeling voor bedrijven

Als bedrijf kun je geen gebruik maken van de KOR en ben je verplicht om BTW te betalen over de aanschaf van zonnepanelen. Het BTW-tarief voor zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepanelen en de dienstverlening die je afneemt bij de installatie ervan.

Hoeveel BTW moet je betalen bij de aanschaf van zonnepanelen?

De BTW die je moet betalen bij de aanschaf van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende kostenposten. Hieronder leg ik uit welke kostenposten er zijn en hoe BTW hierbij wordt berekend.

Aanschafprijs van de zonnepanelen

Het grootste deel van de BTW die je betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen, wordt berekend over de aanschafprijs van de zonnepanelen zelf. Het BTW-tarief voor zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepanelen dat je aanschaft. Op dit moment geldt voor zonnepanelen een BTW-tarief van 21%.

Installatiekosten van de zonnepanelen

Naast de aanschafprijs van de zonnepanelen, betaal je ook installatiekosten voor het plaatsen van de zonnepanelen op je dak. Over deze kosten betaal je ook BTW, maar het tarief hi

ervan is lager dan het tarief voor zonnepanelen zelf. Voor de installatie van zonnepanelen geldt namelijk het verlaagde BTW-tarief van 9%. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat de installatiekosten alleen onder het verlaagde BTW-tarief vallen als ze in rekening worden gebracht in combinatie met de aanschaf van de zonnepanelen.

Overige kostenposten

Naast de aanschaf- en installatiekosten van zonnepanelen zijn er nog andere kostenposten waarover BTW betaald moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor de omvormer en de bekabeling. Ook over deze kosten betaal je 21% BTW.

Terugvragen van BTW op zonnepanelen

Als je als bedrijf BTW betaalt over de aanschaf van zonnepanelen, heb je recht op teruggave van deze BTW bij de Belastingdienst. Hierbij gelden wel een aantal vereisten:

  • Je moet beschikken over een geldig btw-nummer en btw-aangifte doen;
  • Je moet beschikken over een factuur van de zonnepanelen die aan alle eisen voldoet;
  • Je moet een aparte administratie bijhouden van de BTW op de zonnepanelen.

Als je aan deze vereisten voldoet, kun je de BTW op de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen door middel van een aparte BTW-aangifte. Het terugvragen van BTW op zonnepanelen kan dus aantrekkelijk zijn voor bedrijven die investeren in duurzaamheid.

Gevolgen van BTW op zonnepanelen voor de prijs

De BTW op zonnepanelen heeft uiteraard invloed op de uiteindelijke prijs die je betaalt voor de zonnepanelen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de BTW op zonnepanelen niet alleen geldt voor de aanschaf ervan, maar ook voor de installatie en eventuele overige kostenposten. Door BTW terug te vragen bij de Belastingdienst, kun je de kosten van de aanschaf van zonnepanelen verlagen.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om kosten te besparen bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van subsidieregelingen of collectieve inkoopacties. Ook is het mogelijk om te kiezen voor goedkopere zonnepanelen met een iets lager rendement. Hierdoor kun je de kosten van de aanschaf van zonnepanelen beperken.

Conclusie

De BTW op zonnepanelen is een belangrijke kostenpost bij de aanschaf van zonnepanelen. Het BTW-tarief voor zonnepanelen is 21%, terwijl het tarief voor installatiekosten 9% bedraagt. Bedrijven die BTW betalen over de aanschaf van zonnepanelen, hebben recht op teruggave van deze BTW bij de Belastingdienst. Door BTW terug te vragen en kosten te besparen waar mogelijk, kun je de aanschaf van zonnepanelen wellicht iets voordeliger maken. Het is daarbij wel belangrijk om te letten op de eisen voor het terugvragen van BTW en de voorwaarden voor subsidieregelingen en collectieve inkoopacties.

Als specialist in het verduurzamen van woningen kan ik je aanraden om je goed te laten informeren over de BTW op zonnepanelen voordat je overgaat tot aanschaf. Door je goed voor te bereiden en de verschillende opties te overwegen, kun je uiteindelijk kiezen voor een duurzame oplossing die past bij jouw woning en budget.

Meest gestelde vragen over zit er btw op zonnepanelen?

Wat is het BTW-tarief op zonnepanelen?

Het BTW-tarief op zonnepanelen is momenteel 21% voor de aanschaf ervan.

Moet ik BTW betalen over de installatiekosten van zonnepanelen?

Ja, over de installatiekosten van zonnepanelen moet BTW betaald worden. Het BTW-tarief hiervoor is echter lager, namelijk 9%.

Kan ik als particulier BTW terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen?

Nee, als particulier kun je geen BTW terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen. Wel kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) als de totale investering in zonnepanelen niet hoger is dan €20.000,-.

Hoe kan ik BTW terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen als bedrijf?

Als bedrijf kun je BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Je moet hiervoor beschikken over een geldig BTW-nummer en BTW-aangifte doen. Daarnaast moet je een factuur hebben die aan alle eisen voldoet en een aparte administratie bijhouden van de BTW op de zonnepanelen.

Kan ik BTW terugvragen over de installatiekosten van zonnepanelen als bedrijf?

Ja, je kunt als bedrijf BTW terugvragen over de installatiekosten van zonnepanelen. Het BTW-tarief hiervoor is 9%.

Geldt het verlaagde BTW-tarief voor installatiekosten ook als ik alleen de installatie van de zonnepanelen laat doen?

Nee, het verlaagde BTW-tarief geldt alleen voor de installatiekosten als deze in rekening worden gebracht in combinatie met de aanschaf van de zonnepanelen zelf.

Kan ik BTW terugvragen als ik zonnepanelen koop van een particulier?

Nee, als je zonnepanelen koopt van een particulier kun je geen BTW terugvragen.

Hoeveel BTW moet ik betalen over de omvormer van zonnepanelen?

Over de omvormer van zonnepanelen moet 21% BTW betaald worden.

Is het mogelijk om zonnepanelen zonder BTW te kopen?

Het is mogelijk om zonnepanelen zonder BTW te kopen als je gebruik maakt van een zogenaamde fiscale constructie. Hierbij huur je de zonnepanelen en betaal je geen BTW over de aanschaf ervan.

Heeft het terugvragen van BTW invloed op de garantie van de zonnepanelen?

Nee, het terugvragen van BTW heeft geen invloed op de garantie van de zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *