Zonnepanelen Alternatieve Plaatsing (2023): de Mogelijkheden

Als specialist in het verduurzamen van woningen ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om duurzame energiebronnen te integreren in onze huizen. Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als duurzame energiebron. Echter, de traditionele plaatsing van zonnepanelen op daken heeft een aantal uitdagingen met zich meegebracht, zoals beperkte ruimte, ongunstige oriëntatie en schaduw. Gelukkig zijn er alternatieve plaatsingsmogelijkheden die deze uitdagingen oplossen. In deze blog zal ik deze mogelijkheden bespreken en uitleggen wat de voordelen van alternatieve plaatsing zijn.

Key takeaways

 1. Alternatieve plaatsing van zonnepanelen biedt voordelen zoals een hogere efficiëntie, meer ruimtebesparing en esthetische voordelen.
 2. Technische overwegingen en professionele installatie zijn belangrijk bij de installatie van alternatieve plaatsingsmogelijkheden.
 3. Hoewel de kosten van alternatieve plaatsingsopties hoger kunnen zijn, kan de terugverdientijd korter zijn vanwege de hogere opbrengst van energie op de lange termijn.

Opties voor alternatieve plaatsing van zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen alternatief te plaatsen. Hieronder bespreek ik de meest populaire opties.

 1. Plaatsing op platte daken

Platte daken zijn vaak onbenutte ruimtes die kunnen worden omgezet in een zonne-energiecentrale. Het is mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen met behulp van een montagesysteem dat speciaal is ontworpen voor platte daken. Dit systeem houdt rekening met de windbelasting en het gewicht van de panelen. Het voordeel van deze optie is dat er veel panelen kunnen worden geplaatst en dat de hellingshoek en oriëntatie van de panelen kunnen worden geoptimaliseerd voor de zon. Dit resulteert in een hogere efficiëntie van de panelen en dus een hogere opbrengst.

 1. Geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen

Een andere alternatieve plaatsingsmogelijkheid is de integratie van zonnepanelen in dakpannen. Deze panelen zijn nauwelijks zichtbaar en passen goed bij het ontwerp van het dak. De panelen worden op maat gemaakt om precies in de dakpannen te passen en kunnen worden geïnstalleerd tijdens het bouwproces van een nieuw huis of tijdens een dakrenovatie. Het voordeel van deze optie is dat het esthetisch aantrekkelijk is en dat er geen extra ruimte nodig is voor de panelen.

 1. Zonnepanelen op gevels en gevelbekleding

Zonnepanelen kunnen ook op gevels en gevelbekleding worden geplaatst. Dit wordt ook wel een gevelsysteem genoemd. Het voordeel van deze optie is dat er vaak meer ruimte beschikbaar is op gevels dan op daken. Ook kan de oriëntatie van de panelen worden geoptimaliseerd voor de zon. Een nadeel is dat schaduw van gebouwen en bomen de efficiëntie van de panelen kan verminderen.

 1. Schaduw-tolerante panelen

Een oplossing voor schaduwproblemen is het gebruik van schaduw-tolerante panelen. Deze panelen zijn zo ontworpen dat als een deel van het paneel in de schaduw valt, de rest van het paneel nog steeds energie kan produceren. Dit komt door het gebruik van bypass-diodes die ervoor zorgen dat de stroom van het paneel niet wordt onderbroken door schaduw. Het voordeel van deze optie is dat schaduw van gebouwen en bomen minder effect heeft op de efficiëntie van de panelen, wat resulteert in een hogere opbrengst.

 1. Zonvolgende systemen

Een andere alternatieve plaatsingsmogelijkheid is het gebruik van zonvolgende systemen. Dit systeem zorgt ervoor dat de panelen de beweging van de zon volgen gedurende de dag. Hierdoor blijven de panelen altijd op de meest efficiënte hoek naar de zon gericht, wat resulteert in een hogere opbrengst. Het nadeel van deze optie is dat het duurder is dan de andere opties en dat het meer ruimte nodig heeft vanwege de bewegende delen.

 1. Drijvende zonneparken

Als laatste zijn er ook drijvende zonneparken die op wateroppervlakken kunnen worden geplaatst. Het voordeel van deze optie is dat er vaak veel onbenutte wateroppervlakten zijn die kunnen worden omgezet in een zonne-energiecentrale. Ook blijft het wateroppervlak koeler door de schaduw van de panelen, wat positieve effecten kan hebben op de omgeving. Een nadeel is dat er extra kosten zijn voor de installatie van drijvende systemen.

Voordelen van alternatieve plaatsing

Alternatieve plaatsing van zonnepanelen biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele plaatsing. Hieronder zal ik deze voordelen bespreken.

 1. Verhoogde efficiëntie van zonnepanelen

De alternatieve plaatsingsmogelijkheden kunnen de efficiëntie van de zonnepanelen verhogen. Bijvoorbeeld, zonnepanelen op platte daken kunnen worden geoptimaliseerd voor de zon en schaduw-tolerante panelen kunnen de effecten van schaduw verminderen. Dit resulteert in een hogere opbrengst van energie, wat leidt tot meer besparing op de energierekening.

 1. Ruimtebesparing en betere benutting van beschikbare oppervlakten

Traditionele plaatsing van zonnepanelen op daken kan beperkt zijn door de beschikbare ruimte en de oriëntatie van het dak. Alternatieve plaatsingsopties, zoals gevelsysteem en drijvende zonneparken, kunnen meer ruimte bieden voor zonnepanelen en kunnen onbenutte oppervlakten omzetten in een zonne-energiecentrale.

 1. Esthetische voordelen van geïntegreerde panelen

Geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen kunnen het esthetische ontwerp van het huis verbeteren en kunnen bijdragen aan een verbeterde waarde van het huis. Ook kunnen zonnepanelen op gevels en gevelbekleding een moderne en innovatieve uitstraling geven aan een gebouw.

 1. Mogelijkheid om onbenutte oppervlakten te benutten

Alternatieve plaatsingsmogelijkheden, zoals drijvende zonneparken en gevelsystemen, bieden de mogelijkheid om onbenutte oppervlakten te benutten, zoals wateroppervlakten en gevels. Dit resulteert in meer beschikbare ruimte voor de installatie van zonnepanelen en een verhoogde opbrengst van energie.

Technische overwegingen

Bij de installatie van alternatieve plaatsingsmogelijkheden zijn er verschillende technische overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder zal ik deze overwegingen bespreken.

 1. Belangrijke factoren om te overwegen bij alternatieve plaatsing

Bij de installatie van alternatieve plaatsingsmogelijkheden moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals de hellingshoek, oriëntatie en afstand tot het net. Het is belangrijk om de juiste hellingshoek en oriëntatie te kiezen om de efficiëntie van de panelen te maximaliseren. Ook moet rekening worden gehouden met de afstand tot het net om ervoor te zorgen dat de energie die wordt opgewekt, op de juiste manier kan worden opgeslagen of geleverd.

 1. Belang van professionele installatie en beoordeling van de geschiktheid van de locatie

Het is belangrijk om de installatie van alternatieve plaatsingsmogelijkheden uit te laten voeren door een professionele installateur. Deze installateur kan de geschiktheid van de locatie beoordelen en de juiste installatiemethode kiezen om de efficiëntie van de panelen te maximaliseren. Ook kan de installateur ervoor zorgen dat de panelen veilig en duurzaam worden geïnstalleerd.

Kosten en terugverdientijd

De kosten en terugverdientijd van alternatieve plaatsingsmogelijkheden kunnen verschillen ten opzichte van traditionele plaatsing. Hieronder zal ik deze verschillen bespreken.

 1. Kosten en terugverdientijd van alternatieve plaatsingsopties

De kosten van alternatieve plaatsingsopties kunnen hoger zijn dan traditionele plaatsing, omdat er extra materialen en installatiekosten bij komen kijken. Bijvoorbeeld, het installeren van een gevelsysteem kan duurder zijn dan het installeren van panelen op een dak. Echter, de terugverdientijd kan ook korter zijn vanwege de hogere efficiëntie van de panelen en de hogere opbrengst van energie. Dit betekent dat de extra kosten van de installatie op de lange termijn kunnen worden terugverdiend.

 1. Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten van alternatieve plaatsingsmogelijkheden kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals het type systeem dat wordt gebruikt, de grootte van de installatie, de installatiekosten en de kosten voor onderhoud en reparatie.

Conclusie

Alternatieve plaatsing van zonnepanelen biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele plaatsing. Het kan leiden tot een hogere efficiëntie van de panelen, meer ruimtebesparing en betere benutting van beschikbare oppervlakten, esthetische voordelen en de mogelijkheid om onbenutte oppervlakten te benutten. Het is echter belangrijk om rekening te houden met technische overwegingen, zoals de juiste hellingshoek en oriëntatie, en om de installatie uit te laten voeren door een professionele installateur. De kosten en terugverdientijd van alternatieve plaatsingsmogelijkheden kunnen verschillen ten opzichte van traditionele plaatsing, maar op de lange termijn kan het de extra kosten waard zijn vanwege de hogere opbrengst van energie. Door alternatieve plaatsingsopties te overwegen, kunnen we meer huizen verduurzamen en meer mensen toegang geven tot duurzame energie.

Meest gestelde vragen over zonnepanelen alternatieve plaatsing

Wat zijn de voordelen van alternatieve plaatsing van zonnepanelen?

Alternatieve plaatsing van zonnepanelen kan leiden tot een hogere efficiëntie van de panelen, meer ruimtebesparing en betere benutting van beschikbare oppervlakten, esthetische voordelen en de mogelijkheid om onbenutte oppervlakten te benutten.

Welke technische overwegingen moet ik in overweging nemen bij alternatieve plaatsing van zonnepanelen?

Bij alternatieve plaatsing van zonnepanelen moet rekening worden gehouden met factoren zoals de juiste hellingshoek, oriëntatie en afstand tot het net. Het is ook belangrijk om de installatie uit te laten voeren door een professionele installateur.

Wat zijn de kosten van alternatieve plaatsingsopties voor zonnepanelen?

De kosten van alternatieve plaatsingsopties kunnen hoger zijn dan traditionele plaatsing vanwege extra materialen en installatiekosten. De terugverdientijd kan echter korter zijn vanwege de hogere efficiëntie van de panelen en de hogere opbrengst van energie.

Kan ik zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen met behulp van een montagesysteem dat speciaal is ontworpen voor platte daken.

Zijn er zonnepanelen die bestand zijn tegen schaduw?

Ja, er zijn schaduw-tolerante panelen beschikbaar die zijn ontworpen om de effecten van schaduw te verminderen en de efficiëntie van de panelen te maximaliseren.

Wat zijn de voordelen van geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen?

Geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen zijn nauwelijks zichtbaar en passen goed bij het ontwerp van het dak. Ze kunnen ook bijdragen aan een verbeterde waarde van het huis.

Is het mogelijk om zonnepanelen op gevels te plaatsen?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op gevels en gevelbekleding te plaatsen met behulp van een gevelsysteem.

Zijn er zonvolgende systemen beschikbaar voor de plaatsing van zonnepanelen?

Ja, er zijn zonvolgende systemen beschikbaar die ervoor zorgen dat de panelen de beweging van de zon gedurende de dag volgen voor een hogere efficiëntie.

Wat zijn de voordelen van drijvende zonneparken?

Drijvende zonneparken bieden de mogelijkheid om onbenutte wateroppervlakten om te zetten in een zonne-energiecentrale. Ook blijft het wateroppervlak koeler door de schaduw van de panelen, wat positieve effecten kan hebben op de omgeving.

Kan ik zelf zonnepanelen alternatief plaatsen?

Het wordt aangeraden om de installatie van alternatieve plaatsingsmogelijkheden uit te laten voeren door een professionele installateur. Zij kunnen de geschiktheid van de locatie beoordelen en de juiste installatiemethode kiezen om de efficiëntie van de panelen te maximaliseren. Het installeren van zonnepanelen vereist ook technische kennis en vaardigheden, waardoor het niet aan te raden is om dit zelf te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *