Zonnepanelen en Dakoriëntatie (2023): Het Verschil in Rendement

Wij krijgen vaak de vraag over de opbrengst van zonnepanelen en de invloed van dakoriëntatie op het rendement. Het is een belangrijk onderwerp! De juiste dakoriëntatie kan het verschil maken tussen een rendabele en een minder rendabele investering in zonne-energie. In dit blog artikel leg ik uit wat het rendementsverschil is per dakoriëntatie en hoe je de beste dakoriëntatie voor jouw zonnepanelen kunt bepalen.

Key takeaways

 1. De keuze voor de juiste dakoriëntatie is cruciaal voor de opbrengst van zonnepanelen, waarbij een zuidgericht dak over het algemeen de hoogste opbrengst oplevert.
 2. Door rekening te houden met de oriëntatie, hellingshoek en schaduw op het dak kan de opbrengst van zonnepanelen op west- of oostgerichte daken worden vergroot.
 3. Een energieberekening en het inschakelen van een gecertificeerde installateur zijn essentieel om het optimale rendement te behalen en de duurzaamheid van uw woning te verbeteren.

Wat is dakoriëntatie en waarom is het belangrijk?

Dakoriëntatie is de richting waarin het dak van een woning of gebouw wijst. Er zijn vier hoofdoriëntaties: noord, oost, zuid en west. De oriëntatie van het dak is van invloed op de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt gedurende de dag. Een dak dat naar het zuiden is gericht, ontvangt meer zonlicht dan een dak dat naar het noorden is gericht. Dit heeft direct invloed op de opbrengst van zonnepanelen.

Zonnepanelen werken het meest efficiënt wanneer ze direct zonlicht ontvangen. Daarom is een dakoriëntatie naar het zuiden het meest geschikt voor zonnepanelen. Daken die naar het oosten of westen zijn gericht, kunnen een goede opbrengst opleveren als ze voldoende zonlicht ontvangen. Een dakoriëntatie naar het noorden is het minst geschikt voor zonnepanelen, omdat het hier veel minder zonlicht ontvangt.

Het rendementsverschil per dakoriëntatie

Het rendementsverschil per dakoriëntatie kan aanzienlijk zijn. Een dak dat naar het zuiden is gericht, levert bijvoorbeeld gemiddeld 10-20% meer opbrengst op dan een dak dat naar het oosten of westen is gericht. Een dak dat naar het noorden is gericht, levert gemiddeld 30-40% minder opbrengst op dan een dak dat naar het zuiden is gericht. Dit komt omdat de zonnestralen in Nederland voornamelijk uit het zuiden komen en dus loodrecht op een zuidgericht dak vallen.

Het rendementsverschil kan ook worden beïnvloed door schaduw. Als er schaduw valt op een of meer zonnepanelen, heeft dit direct invloed op de opbrengst van het hele systeem. Daarom is het belangrijk om bij de keuze van de dakoriëntatie ook rekening te houden met eventuele obstakels zoals bomen, gebouwen of schoorstenen die schaduw kunnen veroorzaken.

Hoe bepaal je de beste dakoriëntatie voor jouw zonnepanelen?

Het bepalen van de beste dakoriëntatie voor jouw zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten.

 1. De oriëntatie van het dak
  De oriëntatie van het dak is de belangrijkste factor bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen. Als het dak naar het zuiden is gericht, zal het systeem het meeste rendement opleveren. Als het dak naar het oosten of westen is gericht, kan het nog steeds een goede opbrengst opleveren, maar zal de totale opbrengst iets lager zijn dan bij een zuidgericht dak. Bij een noordgericht dak is de opbrengst het laagst.
 1. De hellingshoek
  De hellingshoek van het dak is ook van invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat een hellingshoek tussen de 30 en 35 graden het meest efficiënt is voor zonnepanelen in Nederland. Dit komt omdat de zonnestralen in Nederland het grootste deel van het jaar onder een hoek van ongeveer 30 graden op de aarde vallen. Een te vlak dak kan ervoor zorgen dat regenwater niet goed wordt afgevoerd, terwijl een te steil dak kan leiden tot een verhoogd risico op schade door windvlagen.
 2. Eventuele schaduw
  Schaduw van bomen, gebouwen of schoorstenen kan de opbrengst van zonnepanelen sterk verminderen. Daarom is het belangrijk om bij het bepalen van de beste dakoriëntatie ook rekening te houden met eventuele obstakels die schaduw kunnen veroorzaken. Er zijn ook systemen beschikbaar die schaduwmanagement bieden, zoals micro-omvormers of power optimizers.
 3. De grootte van het zonnepanelen-systeem
  De grootte van het zonnepanelen-systeem is van invloed op de opbrengst van de panelen. Hoe meer zonnepanelen er worden geïnstalleerd, hoe hoger de totale opbrengst zal zijn. Het is belangrijk om het systeem af te stemmen op het energieverbruik van de woning. Dit kan worden bepaald door middel van een energieberekening of door het verbruik te monitoren met een energiemeter.

Tools en hulpmiddelen om de optimale dakoriëntatie te bepalen

Er zijn verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar om de optimale dakoriëntatie te bepalen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

 1. Zonnekaart
  Op de zonnekaart van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je zien hoe geschikt een dak is voor zonnepanelen. Je voert simpelweg je adres in en de zonnekaart geeft aan welke delen van het dak geschikt zijn voor zonnepanelen en wat de verwachte opbrengst zal zijn.
 2. 3D-dakscan
  Met een 3D-dakscan kun je een nauwkeurig beeld krijgen van de oriëntatie en hellingshoek van het dak. Dit kan helpen bij het bepalen van de beste dakoriëntatie en de ideale positie voor de zonnepanelen.
 3. Energieberekening
  Een energieberekening kan helpen bij het bepalen van het energieverbruik van de woning en de grootte van het benodigde zonnepanelensysteem. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal bewoners, het type woning, de isolatiegraad en het energieverbruik van de verschillende apparaten in de woning.

Praktische tips voor het installeren van zonnepanelen op de juiste dakoriëntatie

Als je hebt bepaald wat de beste dakoriëntatie is voor jouw zonnepanelen, kun je de volgende stappen nemen om de panelen te installeren.

 1. Laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde installateur
  Een gecertificeerde installateur kan ervoor zorgen dat de panelen op de juiste manier worden geïnstalleerd en dat ze optimaal presteren.
 2. Plaats de panelen op de meest geschikte plek op het dak
  Plaats de panelen op de meest geschikte plek op het dak, rekening houdend met de oriëntatie, de hellingshoek en eventuele schaduw.
 3. Zorg voor goede ventilatie
  Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is onder de zonnepanelen, zodat ze niet oververhit raken en de opbrengst niet wordt verminderd.
 4. Monitor de opbrengst
  Monitor de opbrengst van de zonnepanelen regelmatig, zodat je eventuele problemen snel kunt oplossen en optimaal kunt profiteren van de opbrengst van het systeem.

Conclusie

De keuze voor de juiste dakoriëntatie is van groot belang voor de opbrengst van zonnepanelen. Een dak dat naar het zuiden is gericht, levert over het algemeen de hoogste opbrengst op. Een dak op het noorden niet geschikt is voor zonnepanelen. Door rekening te houden met de oriëntatie, hellingshoek en eventuele schaduw van het dak, kun je bepalen wat de beste dakoriëntatie is voor jouw zonnepanelen. Er zijn verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar om de optimale dakoriëntatie te bepalen, zoals de zonnekaart van RVO, een 3D-dakscan en een energieberekening.

Als je de juiste dakoriëntatie hebt bepaald, kun je de zonnepanelen op de meest geschikte plek op het dak plaatsen. Het is belangrijk om de installatie uit te laten voeren door een gecertificeerde installateur en te zorgen voor goede ventilatie onder de zonnepanelen. Door de opbrengst van de zonnepanelen regelmatig te monitoren, kun je eventuele problemen snel oplossen en optimaal profiteren van de opbrengst van het systeem.

Het rendementsverschil per dakoriëntatie kan aanzienlijk zijn, maar ook op een west- of oostgericht dak kunnen zonnepanelen nog steeds een goede opbrengst opleveren. Door de hellingshoek aan te passen of schaduwmanagement toe te passen, kun je de opbrengst van zonnepanelen op een west- of oostgericht dak vergroten.

Al met al is de keuze voor de juiste dakoriëntatie een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van een woning. Door hier goed over na te denken, kun je optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Meest gestelde vragen over de Dakoriëntatie bij zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn woning?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw woning, uw energieverbruik en de dakoriëntatie. Een energieberekening kan helpen bij het bepalen van het benodigde aantal zonnepanelen.

Wat is het verschil in opbrengst tussen een zuidgericht en een westgericht dak?

Een zuidgericht dak levert gemiddeld 10-20% meer opbrengst op dan een westgericht dak. Dit komt omdat de zonnestralen voornamelijk uit het zuiden komen.

Hoe kan ik de opbrengst van zonnepanelen op een oostgericht dak vergroten?

De opbrengst van zonnepanelen op een oostgericht dak kan worden vergroot door de hellingshoek aan te passen of door schaduwmanagement toe te passen.

Is het mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen?

Ja, zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geplaatst. Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar voor platte daken.

Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland?

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland ligt tussen de 30 en 35 graden. Dit komt omdat de zonnestralen in Nederland het grootste deel van het jaar onder een hoek van ongeveer 30 graden op de aarde vallen.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een dak dat naar het noorden is gericht?

Ja, dat kan. Zonnepanelen kunnen ook op daken worden geïnstalleerd die naar het noorden zijn gericht. De opbrengst zal echter wel lager zijn dan op een zuidgericht dak.

Wat is het rendementsverschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Over het algemeen hebben monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Dit komt doordat monokristallijne panelen uit één kristal bestaan, terwijl polykristallijne panelen uit meerdere kristallen bestaan.

Wat is het verschil tussen een stringomvormer en een micro-omvormer?

Een stringomvormer converteert de gelijkstroom van meerdere zonnepanelen in één keer naar wisselstroom, terwijl een micro-omvormer de gelijkstroom van één zonnepaneel direct omzet naar wisselstroom. Hierdoor kan de opbrengst van afzonderlijke zonnepanelen met een micro-omvormer beter worden gemonitord en kan schaduwmanagement worden toegepast.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanschafkosten, de opbrengst van de panelen en de energieprijs. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 4 en 6 jaar.

Is het mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren?

Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren, maar dit wordt niet aangeraden. Het installeren van zonnepanelen vereist technische kennis en ervaring om de veiligheid en de optimale prestaties van het systeem te garanderen. Het is daarom verstandig om een gecertificeerde installateur in te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *