Alle Zonnepanelen Installateurs in NL (2023)

Als specialist in het verduurzamen van woningen ben ik ervan overtuigd dat zonnepanelen een belangrijke rol spelen in het verlagen van onze energierekening en het verminderen van onze CO2-uitstoot. De groeiende vraag naar zonnepanelen in Nederland is een duidelijk signaal dat steeds meer mensen hier ook van overtuigd zijn. In dit artikel geef ik je een overzicht van de zonnepanelen markt in Nederland en de belangrijkste spelers. Ik leg uit waarom het vinden van de juiste installateur belangrijk is en geef tips om een betrouwbare installateur te vinden.

Key takeaways

 1. Kies voor een installateur met veel ervaring en goede referenties om een veilige en kwalitatieve installatie van zonnepanelen te garanderen.
 2. Er zijn verschillende manieren om een betrouwbare installateur te vinden, zoals het vragen van referenties en het vergelijken van offertes.
 3. Investeren in zonnepanelen en het vinden van een goede installateur kan bijdragen aan een duurzamer Nederland en bespaart op de energierekening.

De omvang van de zonnepanelen markt in Nederland

De zonnepanelenmarkt in Nederland groeit gestaag. In 2020 zijn er volgens het CBS bijna 6 miljoen zonnepanelen geplaatst, wat neerkomt op een totaal vermogen van bijna 1,7 gigawatt. Het grootste deel van deze panelen is geplaatst op woningen, gevolgd door bedrijfsgebouwen en agrarische gebouwen. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet.

De belangrijkste spelers in de markt

Er zijn veel verschillende aanbieders van zonnepanelen en installateurs in Nederland. Een aantal van de grootste spelers zijn:

 • Sungevity
 • Nederlandse Solar Maatschappij
 • Zonneplan
 • Feenstra
 • Eneco
 • Essent
 • Greenchoice
 • Vattenfall

Dit zijn allemaal bedrijven die naast zonnepanelen ook andere duurzame energieoplossingen aanbieden. Daarnaast zijn er ook veel lokale installateurs actief in Nederland.

Waarom het vinden van de juiste installateur belangrijk is

Het vinden van de juiste installateur is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is het van belang dat de installatie van de zonnepanelen veilig en van goede kwaliteit is. Bij een slecht geïnstalleerd zonnepaneel bestaat er een risico op kortsluiting en brand. Daarnaast heeft een slecht geïnstalleerd paneel ook invloed op de energieopbrengst en de levensduur van de panelen.

Ten tweede is het van belang om garanties te hebben op de installatie en het onderhoud. Een betrouwbare installateur biedt garantie op de kwaliteit van de installatie en op de energieopbrengst van de panelen. Daarnaast is het van belang om te weten dat je bij problemen met de installatie altijd terug kunt vallen op de installateur.

Tot slot kan een goede installateur ook adviseren over de optimale plaatsing van de panelen en eventuele aanvullende maatregelen om de energieopbrengst te verhogen. Hierdoor zorgt de installateur ervoor dat je het maximale uit je zonnepanelen haalt.

Het vinden van de juiste installateur

Nu je weet waarom het vinden van de juiste installateur belangrijk is, wil je natuurlijk ook weten hoe je deze kunt vinden. Hieronder geef ik een aantal tips om een betrouwbare installateur te vinden.

Waarop letten bij het kiezen van een installateur

Bij het kiezen van een installateur zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het van belang om te kijken naar de kwaliteit van het materiaal dat de installateur gebruikt. Kies voor een installateur die werkt met kwalitatief hoogwaardige panelen en omvormers. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de garanties die de installateur biedt op de installatie en de energieopbrengst. Kies voor een installateur die hier duidelijke afspraken over maakt en deze ook op papier zet.

Een ander belangrijk punt om op te letten is de ervaring van de installateur. Kies voor een installateur met veel ervaring en goede referenties. Zo weet je dat de installateur kennis heeft van zaken en goede resultaten behaalt.

Tips voor het vinden van een betrouwbare installateur

Er zijn verschillende manieren om een betrouwbare installateur te vinden. Hieronder geef ik een aantal tips:

 1. Vraag referenties aan vrienden, familie of kennissen die al zonnepanelen hebben laten plaatsen. Zij hebben vaak ervaring met verschillende installateurs en kunnen je een goed beeld geven van de kwaliteit van de installatie en de service.
 2. Zoek naar reviews van verschillende installateurs online. Er zijn verschillende websites waarop mensen hun ervaringen kunnen delen, zoals Google Reviews of Trustpilot.
 3. Kijk naar keurmerken en certificaten van de installateur. Een goede installateur heeft bijvoorbeeld het Zonnekeur keurmerk of is aangesloten bij de branchevereniging Holland Solar.
 4. Vraag offertes aan bij verschillende installateurs en vergelijk deze met elkaar. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende tarieven en service die de installateurs bieden.

Wil je een geschikte partij vinden?

Wij helpen je graag aan het vinden van een installateur wat bij jouw situatie past. Wij werken met partijen door heel het land en met verschillende opties van aanschaf. Zonnepanelen zonder eigen investering, uit eigen middelen of huren is allemaal mogelijk. Klik op de onderstaande knop om de ideale installateur te vinden!

Conclusie

Het vinden van de juiste installateur is van groot belang voor een succesvolle installatie van zonnepanelen. Een goede installateur zorgt voor een veilige en kwalitatieve installatie, biedt garanties en onderhoud en zorgt ervoor dat je het maximale uit je zonnepanelen haalt. Er zijn verschillende manieren om een betrouwbare installateur te vinden, zoals het vragen van referenties en het vergelijken van offertes. Daarnaast zijn er ook tools en platforms beschikbaar die kunnen helpen bij het vinden van een installateur. Door een goede installateur

te vinden, kun je er zeker van zijn dat je zonnepanelen van goede kwaliteit worden geïnstalleerd en dat je hier jarenlang plezier van zult hebben. Bovendien draag je hiermee bij aan een duurzamer Nederland en bespaar je op je energierekening.

Als specialist in het verduurzamen van woningen ben ik ervan overtuigd dat zonnepanelen een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Door te kiezen voor een betrouwbare installateur en te investeren in zonnepanelen, kunnen we samen werken aan een duurzamer Nederland. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de juiste installateur en dat je binnenkort kunt genieten van je eigen zonne-energie.

Meest gestelde vragen over zonnepanelen installateurs in NL

Wat is het gemiddelde rendement van zonnepanelen en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het maximale rendement behaal?

Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is ongeveer 15%. Om het maximale rendement te behalen, is het belangrijk om de panelen op de juiste manier te plaatsen en te onderhouden. Een goede installateur kan adviseren over de optimale plaatsing en onderhoudsmaatregelen.

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen en welke zijn het meest geschikt voor mijn situatie?

Monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder, maar hebben een hoger rendement en zijn geschikt voor kleinere oppervlakken. Polykristallijne panelen zijn over het algemeen iets goedkoper en hebben een iets lager rendement, maar zijn geschikt voor grotere oppervlakken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om in mijn eigen energiebehoefte te voorzien?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouden en je energieverbruik. Een goede installateur kan aan de hand van deze factoren berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in je eigen energiebehoefte te voorzien.

Kan ik zonnepanelen plaatsen als ik een plat dak heb?

Ja, zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geplaatst. Een goede installateur kan adviseren over de optimale plaatsing en bevestiging.

Hoe zit het met vergunningen en subsidies voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen zijn er geen vergunningen nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning. Er zijn wel subsidies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen, zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Een goede installateur kan hierover adviseren en helpen bij het aanvragen van de subsidie.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee en wat is de garantieperiode?

Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van minimaal 25 jaar. De garantieperiode verschilt per installateur, maar is over het algemeen 10 tot 15 jaar voor de panelen en 5 tot 10 jaar voor de omvormer.

Wat is het verschil tussen een string-omvormer en een micro-omvormer?

Een string-omvormer wordt gebruikt bij een serieel geschakeld zonnepanelensysteem, terwijl een micro-omvormer bij elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geplaatst. Een micro-omvormer heeft als voordeel dat elk paneel afzonderlijk kan worden gemonitord en dat er geen energieverlies is door schaduwval.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs, het energieverbruik en de energieprijzen. Over het algemeen hebben zonnepanelen een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar. Een goede installateur kan hierover adviseren en een berekening maken voor jouw specifieke situatie.

Kan ik zonnepanelen ook gebruiken als ik een warmtepomp heb?

Ja, zonnepanelen kunnen ook worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Sterker nog, het is een goede combinatie omdat de warmtepomp veel energie verbruikt en zonnepanelen juist energie opwekken.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen onderhouden en schoonmaken?

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om de panelen regelmatig schoon te maken, zodat het rendement optimaal blijft. Dit kan bijvoorbeeld met een zachte borstel en schoon water. Een goede installateur kan adviseren over het onderhoud en schoonmaken van de zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *