Zonnepanelen Kopen (2023): Waar je op Moet Letten

Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten in 2023?

Het kopen van zonnepanelen is een slimme keuze voor elke huiseigenaar die geld wil besparen op zijn energierekening en tegelijkertijd wil bijdragen aan een schonere planeet. In dit artikel zullen wij je alles vertellen over waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Key takeaways

  1. Voordat je zonnepanelen koopt, moet je de geschiktheid van je dak beoordelen, rekening houdend met oriëntatie, schaduwvorming, hellingshoek en daktype/leeftijd.
  2. Het is belangrijk om het juiste type zonnepaneel te kiezen op basis van rendement, prijs en duurzaamheid en het juiste aantal zonnepanelen te bepalen op basis van energieverbruik en opbrengst per paneel.
  3. Het vinden van een betrouwbare installateur is cruciaal voor een veilige en professionele installatie van de zonnepanelen, waarmee je geld kunt besparen op je energierekening en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Het belang van het beoordelen van de geschiktheid van je dak

Voordat je zonnepanelen gaat kopen, is het belangrijk om te beoordelen of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de oriëntatie van het dak, schaduwvorming, hellingshoek van het dak en het daktype en leeftijd.

Oriëntatie van het dak

De oriëntatie van je dak is belangrijk bij het bepalen van de opbrengst van je zonnepanelen. Zonnepanelen produceren de meeste energie wanneer ze gericht zijn op het zuiden. Wanneer het dak van de woning op het zuiden ligt, haal je het maximale rendement uit zonnepanelen. Als je dak gericht is op het oosten of westen, dan zal de opbrengst van je zonnepanelen iets lager zijn (ongeveer 3%). Indien je dak gericht is op het noorden, dan is het niet of nauwelijks geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Noord-oost of noord-west is wel geschikt voor zonnepanelen.

Schaduwvorming

Schaduwvorming kan de opbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Daarom is het belangrijk om te beoordelen of er objecten in de buurt van je huis zijn die schaduw kunnen werpen op je zonnepanelen, zoals bomen of gebouwen. Als er schaduw op je zonnepanelen valt, kan dit de opbrengst van je zonnepanelen met wel 25% verminderen.

Zonnepanelen Kopen (2023): Waar je op Moet Letten

Hellingshoek van het dak

De hellingshoek van je dak heeft ook invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. In Nederland wordt een hellingshoek van 35 graden aangeraden voor het maximale rendement van je zonnepanelen. Als je dak een andere hellingshoek heeft, dan kan dit de opbrengst van je zonnepanelen verminderen.

Daktype en leeftijd

Het type en de leeftijd van je dak zijn ook belangrijk bij het beoordelen van de geschiktheid van je dak voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is belangrijk dat je dak in goede staat is voordat je zonnepanelen plaatst. Als je dak ouder is dan 15 jaar, dan is het verstandig om het te laten inspecteren voordat je zonnepanelen plaatst.

Het juiste type zonnepaneel kiezen

Als je hebt vastgesteld dat je dak geschikt is voor zonnepanelen, is het tijd om het juiste type zonnepaneel te kiezen. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar , die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. De twee meest populaire typen zijn monokristallijn en polykristallijn.

Zonnepanelen Kopen (2023): Waar je op Moet Letten

Monokristallijn zonnepanelen kopen

Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement dan polykristallijn zonnepanelen en nemen minder ruimte in beslag op je dak. Ze zijn echter duurder dan polykristallijn zonnepanelen. Het grootste deel van de consumenten kiezen dit type paneel vanwege de hogere kwaliteit wat uitstraalt in garanties die oplopen tot 30 jaar. Van alle merken die monokristallijn zonnepanelen verkopen, zijn merken zoals SolarwattSun PowerLG en Panasonic het meest gekozen voor de consument.

Polykristallijn zonnepanelen kopen

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen, maar hebben een lager rendement. Ze nemen wel meer ruimte in beslag op je dak dan monokristallijn zonnepanelen.

Naast monokristallijn en polykristallijn zijn er ook dunne film zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen beschikbaar. Dunne film zonnepanelen zijn dunner en flexibeler dan de andere typen zonnepanelen, maar hebben een lager rendement. Glas-glas zonnepanelen (monokristallijn) zijn duurzamer dan de andere typen zonnepanelen, maar zijn ook duurder.

Het aantal zonnepanelen bepalen

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Om het juiste aantal zonnepanelen te bepalen, moet je eerst weten hoeveel energie je per jaar verbruikt. Dit kun je opzoeken op je energierekening.

Vervolgens moet je de opbrengst van de zonnepanelen bepalen. Dit kun je berekenen aan de hand van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 300 Wp levert bijvoorbeeld per jaar ongeveer 270 kWh op.

Om het aantal zonnepanelen te bepalen dat je nodig hebt, kun je de volgende formule gebruiken: (jaarlijks energieverbruik) / (opbrengst per zonnepaneel per jaar) = aantal zonnepanelen.

Zonnepanelen Kopen (2023): Waar je op Moet Letten

Een betrouwbare installateur vinden

Als je zonnepanelen gaat kopen, is het belangrijk om een betrouwbare installateur te vinden. Een goede installateur kan je adviseren over de beste zonnepanelen voor jouw situatie en kan de zonnepanelen op een veilige en professionele manier installeren.

Om een betrouwbare installateur te vinden, kun je het beste op zoek gaan naar een bedrijf dat is aangesloten bij een branchevereniging, zoals Holland Solar. Bedrijven die zijn aangesloten bij een branchevereniging zijn verplicht om zich aan bepaalde kwaliteitseisen te houden en hebben vaak een goede reputatie.

Bovendien is het belangrijk om te controleren of de installateur beschikt over de benodigde certificeringen en verzekeringen. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen op een veilige en professionele manier worden geïnstalleerd.

Conclusie

Zonnepanelen kopen is een slimme investering voor iedereen die zijn of haar woning wil verduurzamen en geld wil besparen op de energierekening. Bij het kopen van zonnepanelen zijn er echter wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Allereerst moet je de juiste locatie voor de zonnepanelen bepalen. Dit is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Vervolgens moet je het juiste type zonnepaneel kiezen, waarbij je rekening moet houden met het rendement, de prijs en de duurzaamheid.

Daarnaast moet je het juiste aantal zonnepanelen bepalen op basis van je energieverbruik en de opbrengst per zonnepaneel. Tot slot is het belangrijk om een betrouwbare installateur te vinden die de zonnepanelen op een veilige en professionele manier kan installeren.

Als je rekening houdt met al deze factoren, kun je met een gerust hart zonnepanelen kopen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wil jij meer informatie over zonnepanelen?

Bekijk dan ook onze andere artikelen over algemene informatie over zonnepanelen, zonnepanelen opbrengst, zonnepanelen plaatsen, verzekeringen & garanties zonnepanelen, thuisbatterij zonnepanelen en omvormers zonnepanelen.

Meest gestelde vragen over zonnepanelen kopen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huis?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik, dakoriëntatie en de opbrengst per zonnepaneel. Een specialist kan een berekening maken om het juiste aantal zonnepanelen te bepalen.

Wat is de beste locatie voor zonnepanelen?

De beste locatie voor zonnepanelen is een dak op het zuiden gericht. Dit levert de meeste opbrengst op. Als je dak niet op het zuiden gericht is, kan een specialist bepalen wat de beste alternatieve locatie is.

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement en nemen minder ruimte in. Polykristallijne zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een iets lager rendement en nemen meer ruimte in.

Wat is het verschil tussen een serie en een parallel geschakelde zonne-installatie?

Bij een serie geschakeld zonne-installatie stroomt de stroom door elk paneel heen, terwijl bij een parallel geschakeld zonne-installatie de stroom verdeeld wordt over elk paneel. Een specialist kan bepalen welke schakeling het beste is voor jouw situatie.

Wat is het verschil tussen een string-omvormer en een micro-omvormer?

Een string-omvormer wordt gebruikt om de stroom van meerdere zonnepanelen om te zetten naar bruikbare stroom voor het net. Een micro-omvormer wordt gebruikt voor elk zonnepaneel afzonderlijk. Een specialist kan bepalen welk type omvormer het beste is voor jouw situatie.

Hoeveel kost het om zonnepanelen te kopen en te installeren?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type, het aantal en de installatiekosten. Een specialist kan een offerte op maat maken op basis van jouw situatie.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan gemiddeld 12-30 jaar mee, maar dit kan variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de panelen.

Heb ik vergunningen nodig om zonnepanelen te installeren?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te installeren, maar het is verstandig om dit te controleren bij je gemeente.

Hoe onderhoud ik zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en eventuele schade te laten repareren.

Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening met zonnepanelen?

Dit hangt af van het aantal zonnepanelen dat je hebt en je energieverbruik. Een specialist kan een berekening maken van de verwachte besparing op jouw energierekening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *