Het Proces van Zonnepanelen Plaatsen: van Offerte tot Installatie

Als specialist in het verduurzamen van woningen weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om te investeren in duurzame energiebronnen. Zonnepanelen zijn hierbij een uitstekende keuze. Niet alleen helpen ze bij het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ze besparen ook nog eens flink op de energierekening. In deze blog ga ik dieper in op het proces van zonnepanelen plaatsen: van offerte tot installatie.

Key takeaways

 1. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om offertes te vergelijken en te kiezen voor een kwalitatieve installateur met ervaring en keurmerken.
 2. Een goede voorbereiding van het dak en de meterkast is essentieel voor een soepele installatie en optimale opbrengst van de panelen.
 3. Na de installatie is nazorg en periodiek onderhoud van de panelen belangrijk voor een goede werking en levensduur.

Stap 1: Offerte aanvragen

Het proces begint met het aanvragen van offertes bij verschillende installateurs. Hierbij is het belangrijk om goed op te letten. Het aanvragen van offertes is een stap waar je niet te licht over moet denken. Het gaat immers om een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient. Let bij het aanvragen van offertes daarom op de volgende zaken:

 • Het vermogen van de panelen: Hierbij gaat het om het aantal Watt per paneel. Dit bepaalt namelijk de opbrengst van de panelen. Vraag aan de installateurs hoeveel panelen er nodig zijn en hoeveel Watt ze in totaal opbrengen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de opbrengst en de kosten.
 • De kwaliteit van de panelen: Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen op de markt, elk met hun eigen kwaliteit en prijs. Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve panelen, die lang meegaan en een goede garantie hebben.
 • Garantie en onderhoud: Let bij het vergelijken van offertes goed op de garantievoorwaarden en het onderhoudscontract. Dit kan namelijk flink verschillen per installateur.
 • Installatiekosten: Vraag bij elke offerte om een specificatie van de installatiekosten. Zo weet je precies waar je voor betaalt.
 • Subsidies en financiële regelingen: Vraag aan de installateurs of er subsidiemogelijkheden zijn en of zij kunnen helpen bij het aanvragen hiervan. Ook kan het interessant zijn om te kijken naar andere financiële regelingen, zoals een duurzaamheidslening.

Als je deze informatie van alle installateurs hebt ontvangen, kun je deze goed vergelijken en de beste keuze maken.

Stap 2: Kiezen van een installateur

Na het aanvragen van de offertes is het tijd om een keuze te maken voor een installateur. Bij het vergelijken van de offertes is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de installateur. Let bij het kiezen van een installateur op de volgende zaken:

 • Ervaring: Kies voor een installateur met ervaring in het plaatsen van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat de installatie goed verloopt.
 • Keurmerken en certificaten: Kijk of de installateur beschikt over keurmerken en certificaten, zoals het Zonnekeur keurmerk of het InstallQ certificaat. Deze keurmerken en certificaten geven aan dat de

installateur voldoet aan de kwaliteitseisen en veiligheidsnormen.

 • Referenties en reviews: Vraag naar referenties van eerdere klanten en zoek online naar reviews van de installateur. Zo krijg je een goed beeld van de kwaliteit van de installateur.
 • Communicatie: Kies voor een installateur waarbij de communicatie goed verloopt. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte wordt gehouden van het proces en dat er duidelijk gecommuniceerd wordt over eventuele aanpassingen aan het dak of de meterkast.

Stap 3: Voorbereiden van de installatie

Als je een installateur hebt gekozen, is het tijd om de installatie voor te bereiden. Dit is een belangrijke stap, want een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de installatie soepel verloopt en dat je optimaal profiteert van de opbrengst van de panelen. Bij het voorbereiden van de installatie moet je denken aan de volgende zaken:

 • Het dak: Controleer of het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Er mag bijvoorbeeld geen schaduw op het dak vallen en het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen.
 • De meterkast: Check of de meterkast geschikt is voor het aansluiten van de panelen. Vaak moet er een extra groep worden aangelegd.
 • Vergunningen: Controleer of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van de panelen. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont.
 • Eventuele aanpassingen: Als het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kunnen er eventueel aanpassingen gedaan worden. Denk hierbij aan het verhogen van het dak of het verwijderen van objecten die schaduw veroorzaken.

Stap 4: De installatie

Als de voorbereidingen zijn getroffen, kan de installatie beginnen. Tijdens de installatie is het belangrijk dat er veilig en kwalitatief wordt gewerkt. De installatie van zonnepanelen duurt gemiddeld één dag. Tijdens de installatie worden de panelen op het dak geplaatst en wordt de bekabeling aangelegd. Ook wordt de omvormer geïnstalleerd, die ervoor zorgt dat de opgewekte energie wordt omgezet naar bruikbare stroom voor in huis.

Stap 5: Oplevering en nazorg

Als de installatie is afgerond, wordt de installatie gecontroleerd en opgeleverd. Hierbij wordt gekeken of alles veilig is aangesloten en of de panelen naar behoren werken. Na de oplevering begint de nazorg. Zo is het belangrijk om regelmatig de opbrengst van de panelen te controleren en eventuele storingen te melden bij de installateur. Ook moet er periodiek onderhoud worden gepleegd om ervoor te zorgen dat de panelen goed blijven werken en er geen defecten ontstaan.

Conclusie

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient. Het is echter wel belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste installateur te kiezen. Door offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken voor een installateur die past bij jouw wensen en budget. Bij het kiezen van een installateur is het belangrijk om te letten op keurmerken, certificaten, ervaring en referenties. Ook is het van belang om het dak en de meterkast goed voor te bereiden op de installatie. Na de installatie begint de nazorg, waarbij periodiek onderhoud en het controleren van de opbrengst van de panelen belangrijk is.

Het plaatsen van zonnepanelen kan een flinke investering zijn, maar het levert op de lange termijn veel op. Zo draag je bij aan een beter milieu en bespaar je flink op de energierekening. Door het volgen van dit proces, van offerte tot installatie, kun je zorgeloos genieten van de voordelen van zonnepanelen.

Meest gestelde vragen over zonnepanelen plaatsen

Hoe werken zonnepanelen en hoe worden ze geïnstalleerd?

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. De installatie van zonnepanelen begint met het aanvragen van offertes bij verschillende installateurs en het kiezen van de juiste installateur. Vervolgens wordt het dak geïnspecteerd en voorbereid op de installatie, waarna de panelen en omvormer worden geïnstalleerd.

Wat zijn de kosten van het plaatsen van zonnepanelen?

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen en de kwaliteit van de panelen. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €6.500 en €12.000.

Hoeveel energie kan ik opwekken met zonnepanelen?

Dit is afhankelijk van het aantal panelen en het vermogen per paneel. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 300 Watt. Met 10 panelen kun je dus ongeveer 3.000 kWh per jaar opwekken.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Hierbij worden de panelen in een hoek geplaatst voor een optimale opbrengst.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen?

Ja, er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo is er de Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodaties (SEDS), de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++).

Moet ik mijn dak eerst laten isoleren voordat ik zonnepanelen laat plaatsen?

Het is niet per se nodig om je dak te isoleren voordat je zonnepanelen laat plaatsen, maar het kan wel helpen om de opbrengst te verhogen. Een goed geïsoleerd dak zorgt namelijk voor minder warmteverlies, waardoor de panelen efficiënter werken.

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Het onderhoud van zonnepanelen is belangrijk om de levensduur en de opbrengst te waarborgen. Maak de panelen regelmatig schoon en controleer periodiek of alles nog goed functioneert. Schakel bij twijfel een professional in.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te huren. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag voor het gebruik van de panelen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu en helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast bespaar je flink op de energierekening en kan het plaatsen van zonnepanelen zorgen voor een hogere woningwaarde.

Kan ik mijn opgewekte energie terugleveren aan het energiebedrijf?

Ja, het is mogelijk om de opgewekte energie terug te leveren aan het energiebedrijf. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Hierbij wordt de energie die je teruglevert verrekend met de energie die je afneemt van het energiebedrijf. Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, krijg je een vergoeding voor de teruggeleverde energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *