Zonnepanelen Schoonmaken (2023): 8 Handige Tips

Als specialist in het verduurzamen van woningen ben ik ervan overtuigd dat zonnepanelen een essentieel onderdeel zijn van het creëren van een duurzame woning. Zonnepanelen leveren niet alleen schone energie, maar dragen ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het besparen van geld op de lange termijn. Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het echter belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. In dit artikel deel ik daarom graag 8 handige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen.

Key takeaways

 1. Zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt om optimaal te blijven presteren en de levensduur te verlengen.
 2. Het gebruik van milde schoonmaakmiddelen en de juiste techniek is belangrijk om beschadiging van de panelen te voorkomen.
 3. Regelmatig onderhoud en inspectie, inclusief de omvormer en bedrading, is cruciaal voor de optimale werking van het hele zonnesysteem.

Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?

Voordat we ingaan op de tips voor het schoonmaken van zonnepanelen, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit nodig is. Zonnepanelen werken door licht om te zetten in elektriciteit. Wanneer zonnepanelen vies worden, bijvoorbeeld door vuil, stof, of vogelpoep, kan dit de hoeveelheid licht verminderen die op de panelen valt en de prestaties van de panelen verminderen. Dit betekent dat de hoeveelheid energie die wordt opgewekt ook kan afnemen, en dat kan leiden tot hogere energierekeningen. Het is daarom belangrijk om zonnepanelen regelmatig schoon te maken.

Bovendien kan vuil op zonnepanelen de levensduur van de panelen verminderen. Vuil kan zich ophopen in de hoeken en randen van zonnepanelen en kan leiden tot beschadiging van de panelen of corrosie van de metalen delen. Door regelmatig de panelen schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat de panelen langer meegaan.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. In gebieden met veel vuil, stof, of vervuiling, zoals langs een drukke weg of in een industriegebied, kan het nodig zijn om de panelen vaker schoon te maken. Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen ten minste een keer per jaar schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld in het voorjaar of in de vroege zomer worden gedaan, voordat de dagen het warmst worden en de energieopwekking het hoogst is.

8 handige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

 1. Zorg voor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen

Voordat u begint met het schoonmaken van de zonnepanelen, is het belangrijk om de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen te hebben. Gebruik bijvoorbeeld een zachte borstel, een spons, of een wisser met een telescopische steel om de panelen schoon te maken. Zorg er ook voor dat u stabiel staat, bijvoorbeeld door een ladder te gebruiken of een platform, en draag geschikte schoenen met een goede grip. Vergeet ook niet om handschoenen te dragen om uw handen te beschermen.

 1. Reinig zonnepanelen bij bewolkt weer of vroeg in de ochtend

Het is het beste om zonnepanelen te reinigen bij bewolkt weer of vroeg in de ochtend voordat de zon te sterk wordt. Als de panelen te heet worden tijdens het schoonmaken, kan het schoonmaakmiddel sneller opdrogen en kan er vlekken ontstaan. Bovendien kunnen zonnepanelen bij hoge temperaturen fragieler worden, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor beschadigingen.

 1. Gebruik alleen milde schoonmaakmiddelen en vermijd agressieve reinigingsmiddelen

Het is belangrijk om alleen milde schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel of schuurmiddelen, omdat deze de panelen kunnen beschadigen. Een mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel of glasreiniger, kan effectief zijn voor het schoonmaken van zonnepanelen.

 1. Maak gebruik van de juiste techniek bij het schoonmaken van zonnepanelen

Gebruik een zachte borstel, spons, of wisser met een telescopische steel om de panelen schoon te maken. Begin bij de bovenkant van de panelen en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat u niet te hard drukt en dat u de panelen niet krast. Maak lange, zachte bewegingen om vuil en stof te verwijderen.

 1. Reinig de omvormer en de bedrading ook

Het is niet alleen belangrijk om de zonnepanelen zelf schoon te maken, maar ook de omvormer en de bedrading. Dit kan helpen om de prestaties van het hele zonnesysteem te optimaliseren. Gebruik een droge doek om de omvormer en de bedrading voorzichtig schoon te maken en verwijder eventueel stof en vuil.

 1. Zorg voor regelmatig onderhoud en inspectie van zonnepanelen

Naast het schoonmaken van zonnepanelen, is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud en inspectie uit te voeren. Controleer bijvoorbeeld de bedrading en de omvormer op losse of beschadigde onderdelen. Controleer ook of er scheuren of beschadigingen op de zonnepanelen zitten. Hoe sneller u deze problemen opmerkt, hoe sneller u actie kunt ondernemen om ze op te lossen en de prestaties van uw zonnesysteem te optimaliseren.

 1. Pas op voor schade aan zonnepanelen tijdens het schoonmaken

Zorg ervoor dat u voorzichtig bent bij het schoonmaken van zonnepanelen om beschadigingen te voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van schurende materialen en wees voorzichtig bij het gebruik van ladders of platformen. Houd ook rekening met eventuele dieren op of rond de zonnepanelen. Pas op voor vogelnesten en andere dieren die zich kunnen nestelen op of rond de panelen.

 1. Schakel indien nodig de hulp in van professionals

Als u niet zeker weet hoe u uw zonnepanelen moet schoonmaken, of als u niet comfortabel bent bij het werken op hoogte, schakel dan de hulp in van professionals. Een professioneel schoonmaakbedrijf kan u helpen bij het schoonmaken van uw zonnepanelen en kan ervoor zorgen dat dit veilig en effectief gebeurt.

Hoe de resultaten van schoonmaakbeurten te meten

Als u uw zonnepanelen heeft schoongemaakt, wilt u natuurlijk weten of het schoonmaken effect heeft gehad op de prestaties van uw zonnesysteem. Er zijn verschillende manieren om de resultaten van schoonmaakbeurten te meten:

 • Controleer uw energierekening: Als uw zonnepanelen weer optimaal presteren, zou u minder energie moeten verbruiken en dus minder geld moeten uitgeven aan uw energierekening.
 • Controleer de prestaties van uw zonnesysteem: U kunt de prestaties van uw zonnesysteem meten met behulp van de gegevens van uw omvormer of met behulp van een zonnepanelenmonitor. Als de prestaties van uw zonnesysteem zijn verbeterd na het schoonmaken van de panelen, zou u een hogere energieopbrengst moeten zien.

Conclusie

Het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van uw zonnesysteem. Door zonnepanelen regelmatig schoon te maken, kunt u ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren en dat ze langer meegaan. Door de 8 handige tips in dit artikel te volgen, kunt u uw zonnepanelen effectief en veilig schoonmaken. Vergeet ook niet om regelmatig onderhoud en inspectie uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw zonnesysteem optimaal blijft presteren. Als u niet zeker weet hoe u uw zonnepanelen moet schoonmaken, schakel dan de hulp in van professionals. Met de juiste zorg en onderhoud kunt u uw zonnesysteem laten werken zoals het hoort en kunt u genieten van de voordelen van schone energie.

Meest gestelde vragen over zonnepanelen schoonmaken

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om zonnepanelen ten minste een keer per jaar schoon te maken. Factoren zoals de locatie van de panelen en de weersomstandigheden kunnen echter van invloed zijn op de frequentie van het schoonmaken.

Kunnen zonnepanelen beschadigd raken tijdens het schoonmaken?

Ja, het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van zonnepanelen om beschadiging te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld zachte materialen en wees voorzichtig bij het werken op hoogte.

Kan ik agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken om mijn zonnepanelen schoon te maken?

Nee, het wordt sterk afgeraden om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze de panelen kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan milde schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel of glasreiniger.

Is het veilig om zelf mijn zonnepanelen schoon te maken?

Ja, het is over het algemeen veilig om zelf uw zonnepanelen schoon te maken, zolang u de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen gebruikt. Als u echter niet zeker bent van uw vaardigheden of comfortabel bent bij het werken op hoogte, schakel dan de hulp in van professionals.

Zijn er andere delen van mijn zonnesysteem die ik moet schoonmaken?

Ja, het is ook belangrijk om de omvormer en de bedrading van uw zonnesysteem schoon te maken en te inspecteren

Kan het schoonmaken van mijn zonnepanelen mijn energierekening verlagen?

Ja, als uw zonnepanelen weer optimaal presteren na het schoonmaken, zou u minder energie moeten verbruiken en dus minder geld moeten uitgeven aan uw energierekening.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken als het regent?

Nee, het wordt afgeraden om zonnepanelen schoon te maken als het regent omdat dit het schoonmaakmiddel kan verdunnen en het moeilijker kan maken om de panelen schoon te maken.

Kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Het wordt afgeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken om zonnepanelen schoon te maken, omdat dit de panelen kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan zachte materialen zoals een borstel of een spons.

Is het nodig om mijn zonnepanelen schoon te maken als ik in een stedelijk gebied woon?

Ja, het kan nodig zijn om zonnepanelen vaker schoon te maken in stedelijke gebieden vanwege meer vervuiling en luchtverontreiniging.

Kan ik mijn zonnepanelen laten schoonmaken door een professional?

Ja, als u niet zeker bent van uw vaardigheden of comfortabel bent bij het werken op hoogte, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een professioneel schoonmaakbedrijf. Zij hebben de juiste gereedschappen en expertise om uw zonnepanelen veilig en effectief schoon te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *